Χωρίς κόκκινο χαλί η πρεμιέρα του «Oppenheimer» στη Νέα Υόρκη

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει πάνω σε άλλη ταινία όσο διαρκεί η διπλή απεργία. «Δεν πρόκειται για μένα, ούτε για τους σταρ της ταινίας μου...»
Ματ Ντέιμον, Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Φλόρενς Πιου στην πρεμιέρα της ταινίας «Oppenheimer» στο Λονδίνο, 13 Ιουλίου, 2023. (Scott Garfitt/Invision/AP)
Ματ Ντέιμον, Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Φλόρενς Πιου στην πρεμιέρα της ταινίας «Oppenheimer» στο Λονδίνο, 13 Ιουλίου, 2023. (Scott Garfitt/Invision/AP)
via Associated Press

Η Universal ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του «Oppenheimer» στις ΗΠΑ, που θα δοθεί τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη, λόγω της απεργίας του SAG-AFTRA.

Η απεργία κηρύχθηκε στις 13 Ιουλίου, με τα μέλη του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών να δίνουν δυναμικό «παρών» σε πικετοφορίες -μαζί με τους Σεναριογράφους, οι οποίοι επίσης απεργούν από τις 2 Μαΐου- ήδη από την επομένη, σε Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. Η προβολή της ταινίας ωστόσο, θα γίνει κανονικά.

«Στηρίζοντας την απεργία του SAG που είναι σε εξέλιξη, οι δημιουργοί του «Oppenheimer» δεν θα δώσουν το «παρών» στην πρεμιέρα της Νέας Υόρκης όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και θα προβάλουν την ταινία για να τιμήσουν το συνεργείο και τους τεχνικούς που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της ταινίας ορόσημο», αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Universal.

Η απόφαση να ακυρωθεί το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας στις ΗΠΑ έρχεται μετά την αποχώρηση του καστ από την πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την επερχόμενη τότε ακόμη απεργία -παρότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ακόμη κηρυχθεί επίσημα. Η πρόεδρος του SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ ανακοίνωσε λίγες ώρες αργότερα ότι τα μέλη του συνδικάτου κατεβαίνουν σε απεργία.

(Vianney Le Caer/Invision/AP)
(Vianney Le Caer/Invision/AP)
via Associated Press

Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Ματ Ντέιμον, η Έμιλι Μπλαντ, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, η Φλόρενς Πιου, ο Κένεθ Μπράνα και ο Ράμι Μάλεκ έδωσαν το «παρών» μία ώρα νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, έκαναν δηλώσεις και φωτογραφήθηκαν στο κόκκινο χαλί του Odeon Luxe στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια, αποχώρησαν.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε λίγο αργότερα από σκηνής ότι οι ηθοποιοί έφυγαν από την εκδήλωση για να συμμετάσχουν στην απεργία. «Τους είδατε εδώ νωρίτερα στο κόκκινο χαλί. Έφυγαν για να συμμετάσχουν στην απεργία. Ενώνουμε τις φωνές μας με το σωματείο των σεναριογράφων σε έναν αγώνα για δίκαιους μισθούς, τους υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο BBC, ο Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει πάνω σε άλλη ταινία όσο διαρκεί η διπλή απεργία στο Χόλιγουντ. Παραδέχτηκε ότι ήταν «πολύ τυχερός με το χρονοδιάγραμμα», καθώς οι πρεμιέρες της ταινίας του έγιναν λίγο πριν από την έναρξη της απεργίας.

Όταν ρωτήθηκε αν θα έγραφε το σενάριο άλλης ταινίας κατά τη διάρκεια της απεργίας, απάντησε: «Όχι, απολύτως. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη σχέση εργαζομένων και Χόλιγουντ».

«Δεν πρόκειται για μένα, ούτε για τους σταρ της ταινίας μου»

«Δεν πρόκειται για μένα, δεν πρόκειται για τους σταρ της ταινίας μου», πρόσθεσε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. «Πρόκειται για τους ηθοποιούς, για τους σεναριογράφους που εργάζονται σε τηλεοπτικά προγράμματα οι οποίοι προσπαθούν να θρέψουν μια οικογένεια και να συνεχίσουν να φέρνουν το φαγητό στο τραπέζι […] Πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει να κατέβει σε απεργία. Αλλά υπάρχουν φορές που είναι απαραίτητο. Αυτή είναι μια από αυτές. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι άνεργοι εδώ και μήνες, καθώς συμμετέχουν στην απεργία των σεναριογράφων, και με τους ηθοποιούς που κατεβαίνουν σε απεργία πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν».

Με πληροφορίες από Variety, BBC

Δημοφιλή