Χρησιμοποιούμε ξύλο κοπής στην κουζίνα μας; Καλύτερα να διαβάσουμε ό,τι ακολουθεί

Αν επιμένουμε στη χρήση του έναντι του πλαστικού, πέντε χρυσές οδηγίες καθαρισμού αποδεικνύονται πολυτιμότατες.
.
Tatiana Ebel via Getty Images
.

Μια ξύλινη «σανίδα» κοπής θα πρέπει να είναι ένα από τα ευκολότερα είδη που έχει η κουζίνα μας για καθάρισμα. Απλώς την βάζουμε στο νεροχύτη, ξεπλένουμε με λίγο απορρυπαντικό και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σωστά; Προφανώς όχι.

Τα ξύλα κοπής είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να απολυμανθούν αποτελεσματικά και αν δεν τις καθαρίζουμε σωστά, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων. Οι πλαστικές «σανίδες», από την άλλη, καθαρίζονται και συντηρούνται αρκετά εύκολα.

Αν και τα ξύλα κοπής είναι ασφαλή όταν καθαρίζονται σωστά, η επιλογή πλαστικών για το κρέας είναι συχνά ένα πολύ πιο ασφαλές στοίχημα για να ελαχιστοποιηθεί σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων.

«Η σωστή επιλογή υλικών (ξύλο ή πλαστικό) κοπής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων και την πρόληψη της μόλυνσης. Οι ξύλινες και οι πλαστικές ”σανίδες” προσφέρουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μπορούν και οι δύο να είναι αποτελεσματικές, αλλά πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων», λέει ο Στήβι Τσιπ, επικεφαλής σεφ στην Campbells Prime Meat.

Αν δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ξύλο κοπής μας με ένα πλαστικό, η ομάδα του Campbell’s μοιράζεται πέντε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το απολυμάνουμε:

Ας καθαρίσουμε σχολαστικά μετά από κάθε χρήση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν καθαρίζουμε το ξύλο κοπής μας είναι να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα φαγητού με ξύστρα ή σπάτουλα.

Στη συνέχεια, ας πλύνουμε το ξύλο με ζεστό σαπουνόνερο, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ή σφουγγάρι για να τρίψουμε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των πλευρικών του τμημάτων. Ας φροντίσουμε να «φτάσουμε» σε τυχόν χαραμάδες ή αυλακώσεις. Ας ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό για να αφαιρέσουμε όλα τα υπολείμματα σαπουνιού.

Ας απολυμάνουμε με φυσικό διάλυμα

Αν θέλουμε να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο να σκοτώσουμε τα βακτήρια και να απολυμάνουμε το ξύλο κοπής μας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα φυσικό απολυμαντικό.

Μια αποτελεσματική λύση είναι ένα μείγμα ίσων μερών νερού και λευκού ξιδιού.

Ας χρησιμοποιήσουμε αλάτι για την αφαίρεση λεκέδων και οσμών

Για να αφαιρέσουμε λεκέδες και οσμές από το ξύλο κοπής, ας το πασπαλίσουμε με μια καλή ποσότητα από χοντρό αλάτι (όπως αλάτι kosher) σε όλη την επιφάνεια.

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα λεμόνι ή μισό κομμάτι λεμόνι για να τρίψουμε το αλάτι στο ξύλο. Οι όξινες ιδιότητες του χυμού λεμονιού σε συνδυασμό με το λειαντικό αλάτι βοηθούν στη διάσπαση των λεκέδων και στην εξάλειψη των οσμών.

Ας τρίψουμε ελαφρά για λείανση

Κάθε λίγους μήνες περίπου θα πρέπει να τρίβουμε το ξύλο κοπής για να λειανθεί η επιφάνεια και να αφαιρεθούν τυχόν σημάδια από μαχαίρι.

Ας χρησιμοποιήσουμε λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο κι ας τρίψουμε απαλά τη σανίδα προς την κατεύθυνση των κόκκων. Το τρίψιμο βοηθά στην απομάκρυνση των τραχιών περιοχών, των επίμονων λεκέδων και τυχόν συσσώρευσης στην επιφάνεια. Μετά το τρίψιμο, ας σκουπίσουμε τυχόν πριονίδι με ένα καθαρό πανί ή ας ξεπλύνουμε το ξύλο κοπής με νερό κι ας το αφήσουμε να στεγνώσει.

Ας το περιποιηθούμε με λάδι

Θα πρέπει επίσης να λαδώνουμε το ξύλο κοπής μας κάθε λίγους μήνες ή όποτε αλατίζουμε ή το γυαλίζουμε.

Το ξύλο είναι πορώδες και το κανονικό λάδωμα βοηθά στη διατήρηση της κατάστασής του και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ας εφαρμόσουμε ορυκτέλαιο τροφίμων ή ένα εξειδικευμένο λάδι ξύλου κοπής μία φορά το μήνα ή όπως χρειάζεται. Ας απλώσουμε ένα λεπτό στρώμα λαδιού σε όλο το ξύλο, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, κι ας το αφήσουμε να εισχωρήσει στο ξύλο για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα. Ας σκουπίσουμε το περιττό λάδι με ένα καθαρό πανί πριν χρησιμοποιήσουμε ξανά το ξύλο.