Γιατί το 2024 θα είναι η χρονιά του χρυσού - Τι οδηγεί την τρελή του πορεία

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη πορεία από αυτή των τραπεζικών επιτοκίων.
Srinophan69 via Getty Images

Στα ύψη πρόκειται να φτάσει μέσα στο 2024 η τιμή του χρυσού ενισχυμένη από την οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια αλλά και τις προσδοκίες για σημαντική μείωση των επιτοκίων.

Μετά τον πόλεμο σε Ουκρανία και Ισραήλ η ζήτηση του χρυσού αυξήθηκε σημαντικά φτάνοντας το ιστορικό υψηλό των 2, 100 δολαρίων η ουγγιά τον περασμένο μήνα.

Η τιμή του κυμαίνεται στα 2,028 η ουγιιά με τους οικονομολόγους της UBS να εντιμούν ότι μέσα στο 2024 θα ξεπεράσει ακόμη και τα 2,200 δολάρια η ουγγιά καθιστώντας την τιμή σε νέα ιστορικά επίπεδα.

«Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την χαλάρωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ γεγονλος που συνοδεύεται από ένα ασθενέστερο δολάριο», δήλωσε επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας για τα πολύτιμα μέταλλα, Joni Teves.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη πορεία από αυτή των τραπεζικών επιτοκίων. Όσο αυτά πέφτουν, τόσο ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σχέση με άλλες επενδύσεις όπως η αγορά ομολόγων.Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επιτόκια αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους διεθνείς αγοραστές και αυξάνοντας τη ζήτηση.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να επενδύουν σε χρυσό καθώς το περιβάλλον παραμένει σε οικονομικό επίεπδο αβέβαιο με πολλούς γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε ο Teves.Μαζί με το χρυσό καλές αποδόσεις έχει και το ασήμι, το οποίο αν και δεν προτιμάται ως επένδυνση έχει δει την τιμή του να αυξάνεται σημαντικα΄.

«Όσο η Fed χαλαρώνει την πολιτική της, πιστεύουμε ότι το ασήμι θα μπορούσε να τα πάει εξλίσου καλ΄αμε τον χρυσό », είπε ο Τέβες.

Η τιμή του ασημιού συνδέεται στενά με την καλή πορεία της συνολικής οικονομίας λόγω των βιομηχανικών εφαρμογών του.

Το πολύτιμο μέταλλο ενσωματώνεται συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών, με την τιμή του να εκτοξεύεται ότα όλα λειοτυργού ρολόι.

Δημοφιλή