Ο νέος «χρυσός»: Τι συμβαίνει με τα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης

Στον «πυρετό» της ΑΙ.
.
.
Nvidia via AP

Το πιο «καυτό» εμπόρευμα που υπάρχει στην τεχνολογία αυτή τη στιγμή είναι ένα (όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό εμφανισιακά) κομμάτι πυριτίου που «συγγενεύει» με τα τσιπ που βρίσκονται πίσω από τα εντυπωσιακά γραφικά των σύγχρονων παιχνιδιών: Πρόκειται για τα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης, που σχεδιάζονται ειδικά για να μπορούν να καταστήσουν φθηνότερα και ταχύτερα συστήματα ΑΙ όπως το ChatGPT.

Αυτά τα τσιπ έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, στο πλαίσιο αυτού που κάποιοι ειδικοί αντιλαμβάνονται ως «επανάσταση» της ΑΙ, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο της βιομηχανίας τεχνολογίας- και ίσως, μαζί, και τον κόσμο. Οι μετοχές της Nvidia, κορυφαίου σχεδιαστή τσιπ ΑΙ, «εκτοξεύτηκαν» αφού η εταιρεία προέβλεψε μεγάλη άνοδο εσόδων, με αναλυτές να θεωρούν πως υποδεικνύει ότι οι πωλήσεις της θα πάνε στα ύψη. Πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση αγοράς της ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τι είναι τα τσιπ ΑΙ

Από την άλλη, είναι κάπως δύσκολο να απαντηθεί με ακρίβεια τι είναι «τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης». «Δεν υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός ορισμός των τσιπ ΑΙ στον οποίο να συμφωνούν όλοι» είπε η Χάνα Ντόμεν, αναλύτρια στο Center for Security and Emerging Technology.

via Associated Press

Γενικά, πάντως, ο όρος αφορά σε hardware που ειδικεύεται στη διαχείριση φορτίων εργασίας Τεχνητής Νοημοσύνης- για παράδειγμα, «εκπαίδευση» συστημάτων ΑΙ για τη διαχείριση δύσκολων προβλημάτων που θα δυσκόλευαν συμβατικούς υπολογιστές.

Προέλευση από βιντεοπαιχνίδια

Τρεις επιχειρηματίες ίδρυσαν την Nvidia το 1993, επιδιώκοντας να πάνε παραπέρα τα όρια των γραφικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μέσα σε λίγα χρόνια η εταιρεία είχε αναπτύξει ένα νέο τσιπ, την αποκαλούμενη GPU (graphics processing unit), που επιτάχυνε δραματικά τόσο την ανάπτυξη όσο και το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών, πραγματοποιώντας πολλούς πολύπλοκους υπολογισμούς γραφικών ταυτόχρονα.

Η τεχνική αυτή, γνωστή ως παράλληλη επεξεργασία (parallel processing) θα αποδεικνυόταν «κλειδί» στην ανάπτυξη τόσο παιχνιδιών, όσο και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Δύο τελειόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποίησαν ένα νευρωνικό δίκτυο βασισμένο σε GPU για να κερδίσουν σε έναν διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης το 2012, το ImageNet, αναγνωρίζοντας φωτογραφίες με πολύ χαμηλότερους βαθμούς σφάλματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

via Associated Press

Αυτό προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στο AI-related parallel processing, δημιουργώντας μια επιχειρηματική ευκαιρία για την Nvidia, αλλά και τους ανταγωνιστές της, παρέχοντας παράλληλα στους ερευνητές ισχυρά εργαλεία για τη διερεύνηση των ορίων της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύγχρονα τσιπ ΑΙ

Έντεκα χρόνια μετά, η Nvidia είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής τσιπ για την κατασκευή και την αναβάθμιση συστημάτων ΑΙ. Ένα από τα πρόσφατα προϊόντα της, η H100 GPU, έχει 80 δισεκατομμύρια τρανζίστορ- περίπου 13 εκατομμύρια παραπάνω από τον πιο πρόσφατο επεξεργαστή της Apple για το MacBook Pro. Βεβαίως αυτή η τεχνολογία δεν είναι φθηνή: Σε ένα online κατάστημα η τιμή φτάνει τα 30.000 δολάρια.

Η Nvidia δεν κατασκευάζει αυτές τις πολύπλοκες GPU η ίδια, καθώς αυτό θα απαιτούσε τεράστιες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια. Αντ’αυτού, βασίζεται σε ασιατικά εργοστάσια, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co και η Samsung Electronics (Κορέα).

via Associated Press

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους πελάτες για τσιπ ΑΙ είναι υπηρεσίες cloud computing όπως αυτές της Amazon και της Microsoft. Νοικιάζοντας την υπολογιστική ισχύ ΑΙ τους, οι υπηρεσίες αυτές καθιστούν δυνατόν για μικρότερες εταιρείες και οργανισμούς, που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να φτιάξουν δικά τους συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, να χρησιμοποιούν cloud-based εργαλεία που βοηθούν σε διάφορες εργασίες- από ανακάλυψη φαρμάκων μέχρι εξυπηρέτηση πελατών.

Άλλες χρήσεις και ανταγωνισμός

Το parallel processing έχει πολλές χρήσεις πέρα από την ΑΙ. Μερικά χρόνια πριν, για παράδειγμα, υπήρχε έλλειψη καρτών γραφικών της Nvidia επειδή οι cryptocurrency miners, που χρησιμοποιούν υπολογιστές για επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα (όπως το bitcoin) είχαν σπεύσει να αγοράσουν πάρα πολλές. Το πρόβλημα αυτό ωστόσο έπαψε να υπάρχει μετά την κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στις αρχές του 2022.

Αναλυτές λένε πως η Nvidia αναπόφευκτα θα βρεθεί μπροστά σε σκληρότερο ανταγωνισμό. Ένας πιθανός αντίπαλος είναι η Advanced Micro Devices (AMD) που ήδη ανταγωνίζεται την Nvidia στην αγορά των τσιπ για κάρτες γραφικών. Η AMD ήδη έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του «οπλοστασίου» τσιπ ΑΙ της.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή