Γιατί οι Βρετανοί κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι πτηνοτρόφοι.
Ο πτηνοτρόφος Πολ Κέλι επιθεωρεί τις γαλοπούλες στο αγρόκτημα του.
Ο πτηνοτρόφος Πολ Κέλι επιθεωρεί τις γαλοπούλες στο αγρόκτημα του.
PETER NICHOLLS via REUTERS

Οι αγρότες προειδοποιούν για σημαντική έλλειψη της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας επειδή οι αλλαγές στην χορήγηση βίζας προκειμένου να επιτραπεί η πρόσληψη του απαραίτητου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό έχουν καθυστερήσει πολύ.

Σύμφωνα με πτηνοτροφικό συνεταιρισμό οι μεγάλοι παραγωγοί έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους καθώς φοβούνται ότι δεν θα έχουν το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των πτηνών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο θεώρησης βίζας έτσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος στην χώρα σε 5.500 εργαζόμενους πουλερικών με συμβάσεις τριών μηνών. Στο πλαίσιο των αλλαγών, 5.000 οδηγοί φορτηγών θα εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με παρόμοιες συμβάσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα ράφια των σούπερ μάρκετ εφοδιασμένα και τα βενζινάδικα να τροφοδοτούνται με καύσιμα.

Η Κέιτ Μάρτιν, πρόεδρος του συνεταιρισμού Traditional Farm Fresh Turkey Association δήλωσε ότι, «Φέτος φαίνεται ότι θα υπάρχει έλλειψη γαλοπούλας σε όλη την χώρα στα σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με το να αγοράζουμε απευθείας από τον παραγωγό».

«Είναι τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ που θα είναι άδεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αφού έχει μειωθεί ή εκτροφή τους λόγω έλειψη προσωπικού».

«Πρόκειται για προσωπικό το οποίο οι αγρότες εκπαίδευσαν και στο οποίο επένδυσαν τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι για εμάς να χρησιμοποιούμε σε εποχική βάση. Συνεπώς θα βρουν δουλειά στην ηπειρωτική Ευρώπη».

Ο πτηνοτρόφος Πολ κέλι, ο οποίος διευθύνει το αγρόκτημα KellyBronze, είπε ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα εκτρέψουν λιγότερα πτηνά για τα Χριστούγεννα.

«Η ζημιά έχει ήδη γίνει για τους μεγαλύτερους παραγωγούς αφού μείωσαν σημαντικά τον αριθμό γαλοπούλας εκτρέφουν για τα Χριστούγεννα».

Ωστόσο, εξήγησε ότι τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα για τους μικρότερους παραγωγούς καθώς επιλέγουν να προσλαμβάνουν τοπικό εργατικό δυναμικό και όχι μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα