ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2021 22:43 EEST | Updated 27/09/2021 22:45 EEST

ΗΠΑ: Ελεύθερος χωρίς όρους ο επίδοξος δολοφόνος του προέδρου Ρίγκαν

Μετά από 40 χρόνια ο Τζον Χίνκλεϊ απελευθερώνεται άνευ όρων.

Brendan Smialowski via Reuters

Ενας Αμερικανός δικαστής δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα χορηγήσει «άνευ όρων αποφυλάκιση» στον Τζον Χίνκλεϊ, ο οποίος τραυμάτισε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, και άλλα τρία άτομα σε απόπειρα δολοφονίας το 1981.

Handout . via Reuters

«Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, θα δώσω άνευ όρων αποφυλάκιση στον κ. Χίνκλεϊ», δήλωσε ο δικαστής Πολ Φρίντμαν κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην περιφέρεια της Κολούμπια.

Το 2016, ο Φρίντμαν επέτρεψε στον Χίνκλεϊ να φύγει από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ουάσινγκτον, όπου ζούσε για τρεις δεκαετίες, αλλά επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια και τη χρήση του διαδικτύου.

Ο Φρίντμαν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι σχεδιάζει να άρει αυτούς τους εναπομείναντες περιορισμούς. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας του Χίνκλεϊ βρίσκονται σε ύφεση και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο, σύμφωνα με τον Φρίντμαν.

Ο δικαστής είπε ότι θα εκδώσει μια γραπτή εντολή αργότερα αυτήν την εβδομάδα για να επικυρώσει την απόφασή του.

via Associated Press

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας, Κάσι Γουέστον, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε πως ο Χίνκλεϊ πρέπει να αφεθεί χωρίς όρους. Αλλά  υποστήριξε ότι οι περιορισμοί δεν πρέπει να αρθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2022, έτσι ώστε οι εισαγγελείς να μπορούν να συνεχίσουν να τον παρακολουθούν καθώς μεταβαίνει σε μια ζωή μόνος του μετά το θάνατο της μητέρας του.

Ο Ρίγκαν υπέστη διάτρηση στον πνεύμονα κατά την απόπειρα δολοφονίας, αλλά συνήλθε γρήγορα. Μεταξύ των άλλων τραυματιών ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπρέιντι, ο πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών, Τιμόθι ΜακΚάρθι και ο αστυνομικός της Ουάσινγκτον,Τόμας Ντελαχάντι.

Handout . via Reuters

Ο Χίνκλεϊ κρίθηκε αθώος λόγω παραφροσύνης στη δίκη του 1982 από τους ένορκους.