Χριστούγεννα, ώρα για μελομακάρονα: Πού είναι πιο φθηνά και πού απλησίαστα

Μεγάλες οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή - Ποιοι θα πληρώσουν τα μελομακάρονα 3 και 4 ευρώ ακριβότερα και πού θα πονέσει πολύ η τσέπη μας.
Eurokinissi

Οι γενικότερες αυξήσεις τιμών δεν θα μπορούσαν να μην αγγίξουν και το αγαπημένο έδεσμα των Χριστουγέννων, τα μελομακάρονα. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα με μεγάλες αποκλίσεις ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Pricefox, την online πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου και παρόχων ενέργειας και τους ειδικούς της σύγκρισης, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αδρά τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, που φέτος δεν συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι των Χριστουγέννων.

Μελομακάρονα με σιρόπι.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε δημοφιλής πλατφόρμα delivery, ενώ οι τιμές έχουν υπολογιστεί ανά κιλό. Τα πιο φτηνά μελομακάρονα ξεκινούν από το 9,60 ευρώ, ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 30 ευρώ το κιλό. Το 9,60 όμως αφορά την Αττική. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας οι τιμές ανά κιλό υπερβαίνουν κατά πολύ τα δέκα ευρώ.

Στην Αττική οι μεγαλύτερες αποκλίσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι κάτοικοι της Αττικής για τα μελομακάρονά τους.Τα πιο ακριβά μελομακάρονα τα αγοράζει κανείς από το Κολωνάκι με την τιμή τους να έχει εκτοξευτεί στα 30 ευρώ. Δεν ισχύει το ίδιο και για τα μελομακάρονα με σοκολάτα, καθώς αυτά κυμαίνονται στα 23,2 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, τα πιο οικονομικά μελομακάρονα τα βρίσκει κανείς στην Ομόνοια με 9,60 ευρώ το κιλό -σχεδόν στο 1/3 της τιμής στο Κολωνάκι- ενώ εκείνα με σοκολάτα στα 11,97 ευρώ.

Eurokinissi

Στα βόρεια προάστια, και πιο συγκεκριμένα στα Μελίσσια, η χαμηλότερη τιμή ανά κιλό μελομακάρονων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την Ομόνοια, δηλαδή στα 9,60€, ενώ τα πιο ακριβά στα 23,88 ευρώ.

Για όσους θέλουν να προμηθευτούν μελομακάρονα με σοκολάτα, αυτά κυμαίνονται από 16,9 ευρώ τα πιο οικονομικά μέχρι και 25,8 ευρώ τα πιο ακριβά.

Στα Δυτικά προάστια, και το Κερατσίνι, τα πιο οικονομικά απλά μελομακάρονα κοστίζουν 14,7 ευρώ το κιλό και αυτά με τη σοκολάτα 23,25 ευρώ. Στον αντίποδα, τα πιο ακριβά παραδοσιακά μελομακάρονα φτάνουν τα 23,25 ευρώ το κιλό και εκείνα με σοκολάτα τα 24,9 ευρώ.

3-4 ευρώ ακριβότερο το μελοκαμάρονο εκτός Αττικής

Στη συμπρωτεύουσα ναι μεν οι αποκλίσεις είναι μικρότερες, αλλά οι Θεσσαλονικείς καλούνται να δώσουν τουλάχιστον τέσσερα ευρώ παραπάνω για ένα κιλό μελομακάρονα σε σχέση με την Αττική.

Τα πιο οικονομικά απλά μελομακάρονα με μέλι στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν από 13,65 ευρώ το κιλό και τα πιο ακριβά φτάνουν τα 23,88 ευρώ. Όσοι αρέσκονται περισσότερο στα μελομακάρονα με σοκολάτα θα κληθούν να τα πληρώσουν από 16 ευρώ μέχρι 18 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές για τα μελομακάρονα με σοκολάτα.
Οι τιμές για τα μελομακάρονα με σοκολάτα.
Pricefox

Στην Πάτρα, ενδεικτικά, ο καταναλωτής βρίσκει τα μελομακάρονα με μέλι με 13,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα πιο ακριβά ανέρχονται στα 14,9 ευρώ. Εκείνα με τη σοκολάτα από την άλλη, ανέρχονται στα 15,9 ευρώ το κιλό.

Στη Λάρισα συναντώνται τα πιο οικονομικά μελομακάρονα σε όλη τη χώρα. Μετά από εκείνα στην Ομόνοια (με 9,6 ευρώ/κιλό), τα παραδοσιακά μελομακάρονα με μέλι στοιχίζουν 9,61 ευρώ το κιλό και τα πιο οικονομικά με σοκολάτα 11,97 ευρώ. Τα πιο ακριβά, ωστόσο, ανέρχονται στα 15 ευρώ και 16 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο Βόλο η απόκλιση μεταξύ των πιο οικονομικών και πιο ακριβών μελομακάρονων είναι μικρότερη, καθώς τα πρώτα κοστίζουν 13 ευρώ και τα δεύτερα 15,80 ευρώ. Όσον αφορά στα μελομακάρονα με σοκολάτα, τα πιο οικονομικά κοστίζουν από 15 ευρώ έως 18,4 ευρώ το κιλό.

Ακόμα μεγαλύτερη η ψαλίδα στην Κρήτη αναφορικά με τις πιο χαμηλές και υψηλές τιμές. Στο Ηράκλειο, πιο συγκεκριμένα, τα πιο οικονομικά μελομακάρονα κοστίζουν 12,50 ευρώ το κιλό και τα πιο ακριβά ανέρχονται στα 18 ευρώ.

Κάτι που δείχνει στους καταναλωτές ότι η σύγκριση τιμών είναι μονόδρομος, για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ώστε να βρουν εκείνο που ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες, όσο και στο μπάτζετ τους.

Πηγή: Pricefox

Δημοφιλή