ΔΙΕΘΝΕΣ
12/11/2020 07:19 EET

«Covid-19 War Games»: To παιχνίδι που σχεδιάστηκε για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του εν μέσω πανδημίας

Η ιδέα ήταν της εταιρείας, uFlexreward, ενώ βασίζεται σε εργαλεία προσομοίωσης βοηθώντας τα στελέχη των εταιρειών να λειτουργήσουν σωστά αυτή την περίοδο.

vichie81 via Getty Images

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας της Αγγλίας, Άντι Χαλντέιν, είναι ο άνθρωπος που θα αναδείξει τον νικητή ενός πολεμικού παιχνιδιού που σχεδιάστηκε την περίοδο της καραντίνας, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικές λύσεις αποφεύγοντας τις μαζικές απολύσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Αντιμέτωπες με την πιο σκληρή πρόκληση εδώ και χρόνια, εκατοντάδες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη απολύσει εκατομμύρια υπαλλήλους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, καθώς όπως δηλώνουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον οικονομικά.

Η εταιρεία τεχνολογίας uFlexreward σκέφτηκε να δώσει μια λύση στο θέμα. Έτσι, δημιούργησε το Covid-19 War Game ώστε να καταδείξει στα στελέχη των επιχειρήσεων τις συνέπειες που θα είχαν οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στα μελλοντικά κέρδη τους.

Το παιχνίδι, σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στη Βρετανία, ενώ καλεί τους παίκτες να επινοήσουν μια στρατηγική με στόχο τη μείωση του εργασιακού κόστους μιας εταιρείας κατά 20%.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε εργαλεία προσομείωσης βοηθώντας τα στελέχη να βρουν τρόπους για να ελαττώσουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας.

Ο Άντι Χαλντέιν ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως «με τον τρόπο αυτό έχουν κέρδος τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατά τη διαδικασία λήψης δύσκολων αποφάσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της uFlexReward, Κεν Τσάρμαν, επεσήμανε πως «η αλλαγή προσέγγισης θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους εργοδότες να καταλήξουν με ανειδίκευτο προσωπικό όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη».

Ο ίδιος ελπίζει πως το παιχνίδι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τους εργοδότες να μειώσουν τις απολαβές τους και να προχωρήσουν σε καλύτερη κατανομή της εργασίας, εφαρμόζοντας μειωμένο ωράριο και ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ειδάλλως οι υπάλληλοί τους θα αναζητήσουν αλλού εργασία ή θα μείνουν άνεργοι.

«Η προώθηση εναλλακτικών λύσεων έναντι των μαζικών απολύσεων απαιτεί ισχυρή ηγεσία και επικοινωνιακές δεξιότητες. Ειδικά όταν χιλιάδες συμβάσεις εργαζομένων θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά η διατήρηση του προσωπικού θα μπορούσε να βρει τις επιχειρήσεις σε καλύτερη θέση όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη», τόνισε επίσης ο Τσάρμαν.

Για τις 3 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η αξιολόγηση του παιχνιδιού από ομάδες που έχουν συσταθεί με τη συμμετοχή της Unilever και της Endava.

Εκτός από τον Χαλντέιν, το στέλεχος της AstraZeneca Ρεμπέκα Μάρτιν, η Κωνσταντίνα Τρίμπου της Unilever και ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκούντχαρτ είναι μεταξύ αυτών που θα κρίνουν τις στρατηγικές.