ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2020 21:19 EET

«Δέχομαι απειλές» λόγω της Ιντλίμπ είπε ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία

Εν μέσω του κλίματος έντασης.

Ammar Abdullah / Reuters

Ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα δήλωσε ότι τα τουρκικά ΜΜΕ είναι γεμάτα μίσος προς τη Ρωσία, και αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί απειλές- ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί για τους διπλωμάτες της Μόσχας εν μέσω των εντάσεων στην Ιντλίμπ.

«Κοιτάξτε την απαίσια τρέλα στα social media. Θα διαβάσω κάποια από τα σχόλια: “Αποχαιρέτα τη ζωή σου” “κανείς δεν θα κλάψει για σένα” “είναι ώρα να καείς” και ούτω καθεξής» δήλωσε στο Sputnik Turkey ο Αλεξέι Γέρκοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα του RT.

«Όλα αυτά συνέβαιναν ήδη στον Τύπο και online πριν από πέντε χρόνια. Ο λόγος τότε δεν ήταν η Ιντλίμπ αλλά το Χαλέπι» σημείωσε.

Ο προηγούμενος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, είχε δολοφονηθεί από έναν Τούρκο στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2016. Ο Γέρκοφ επισήμανε ότι το μίσος ενάντια στη Μόσχα και η «ανεξήγητη δίψα για αίμα» που δείχνουν κάποιοι Τούρκοι bloggers και χρήστες των social media δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως υπάρχει «δηλητήριο» και από Ρώσους χρήστες.

Το 2015 οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας είχαν βρεθεί σε πολύ κακό σημείο μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό F-16 στη Συρία. Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, ωστόσο κάποιες εντάσεις προέκυψαν εκ νέου λόγω των γεγονότων στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. Η περιοχή είναι πρακτικά το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία, τη στιγμή που η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον συριακό στρατό για παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ιντλίμπ, ενώ η Μόσχα λέει ότι η Τουρκία δεν τήρησε την υπόσχεση της να εκκαθαρίσει τη «ζώνη αποκλιμάκωσης» από ομάδες τζιχαντιστών.