ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/12/2020 18:27 EET | Updated 21/12/2020 08:34 EET

Δεν αναστέλλονται (ακόμα) οι πτήσεις από Βρετανία σε Ελλάδα λόγω της μετάλλαξή του ιού

Ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για αύξηση των ημερών αυτο-απομόνωσης των ταξιδιωτών από Η.Β.

ASSOCIATED PRESS

Νέα μέτρα σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύουν από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά δεδομένων των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται με την εμφάνιση του νέου στελέχους του Sars-Cov-2 στη Γηραιά Αλβιώνα. 

 Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, θα αξιολογήσει εκτενέστερα τη Δευτέρα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ που επίσης συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα.

Σημειώνεται πως ήδη χώρες της ΕΕ αναστέλλουν τις πτήσεις τους ενώ ο ΠΟΥ συστήνει αύξηση των ελέγχων και «ενίσχυση των ικανοτήτων των χωρών για προσδιορισμό της αλληλουχίας» του ιού. 

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ′ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. 

Και η ανακοίνωση της ΥΠΑ

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ′ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι′ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/.  Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.