Δεν αποχωρούν οι ΗΠΑ από την συμφωνία μείωσης των στρατηγικών οπλοστασίων

Πρόκειται για την συμφωνία «New Start». «Θα διαπραγματευτούμε με την Ρωσία με καλή πίστη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.
Ο Ρόμπερτ Ο′ Μπράιεν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Ο Ρόμπερτ Ο′ Μπράιεν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Reuters

Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να αποχωρήσουν από τη συμφωνία μείωσης των στρατηγικών οπλοστασίων (New START) με την Ρωσία, ενώ θα εισέλθουν σε συνομιλίες καλής πίστης με τη Μόσχα, όπως διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Ο′ Μπράιεν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Θα εισέλθουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία με καλή πίστη. Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν ουσιαστικό έλεγχο όπλων και εμείς θέλουμε ουσιαστικό έλεγχο όπλων. Έτσι, είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε μπροστά με σεβασμό στη συμφωνία New START» δήλωσε ο Ο′ Μπράιεν.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies, με τη συμμετοχή 35 χωρών, που επιτρέπει μη οπλισμένες αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από χώρες μέλη, στην τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση της χώρας από μια μεγάλη διεθνή συνθήκη.

H ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις της Ουάσιγκτον για την συμφωνία «New Start», η οποία επιβάλλει όρια στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και την Ρωσία. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει η Κίνα να ενταχθεί στη συμφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)