"Δεν είμαστε οι γυναίκες του 1990" φώναξαν στο δρόμο της Καμπούλ - Βίαιη απάντηση Ταλιμπάν

Μια γυναίκα εμφανίζεται με αίματα σε κεφάλι και πρόσωπο, χρήση δακρυγόνων.
via Associated Press

Επίθεση από Ταλιμπάν δέχθηκαν γυναίκες στην Καμπούλ του Αφγανιστάν όπου διαδήλωναν υπερασπιζόμενες τα δικαιώματά τους και δηλώνοντας πως δεν είναι διατεθειμένες να επιστρέψουν στο καθεστώς που τους είχε επιβληθεί τη δεκαετίες του 1990.

Σε βίντεο το τοπικών τηλεοπτικών σταθμών φαίνεται να εκτυλίσσονται σκηνές χάους σκηνές χάους κατά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ ενώ υπήρξε τουλάχιστον μια τραυματίας. Μια γυναίκα που εμφανίζεται και σε σχετικό βίντεο να φέρει τραύμα στο κεφάλι και να τρέχει αίμα στο πρόσωπό της.

Αφγανές πραγματοποιούν τις δύο τελευταίες ημέρες διαδηλώσεις στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν Καμπούλ, υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών και ζητώντας ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Σήμερα οι ακτιβίστριες πραγματοποίησαν διαδήλωση κοντά στο αφγανικό προεδρικό μέγαρο και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δεν είμαστε οι γυναίκες των χρόνων του ’90».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν περισσότερες από δώδεκα γυναίκες να απειλούνται από ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας των Ταλιμπάν. Γυναίκες φαίνονται να βήχουν, πράγμα που δείχνει ότι έγινε χρήση δακρυγόνων. Άλλες καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν.

«Φαίνεται ότι οι διαδηλώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται πια», έγραψε στο Twitter ο αφγανός δημοσιογράφος Ζακί Νταριάμπι.

Οι Ταλιμπάν λένε ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη δική τους ερμηνεία της ισλαμικής δικδασκαλίας.

Ένας ανώτερος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανεζκάι, δήλωσε την Τρίτη στο BBC πως δεν πιστεύει ότι γυναίκες θα διοριστούν σε ανώτερες θέσεις στην κυβέρνησή τους. Ωστόσο υποστήριξε πως θα έχουν κάποιο ρόλο.

Την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν οι Ταλιμπάν, στα χρόνια του 1990, οι γυναίκες έπρεπε να είναι πλήρως καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων και δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν έξω χωρίς να συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους. Επιπλέον οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο ούτε να εργάζονται στην κοινωνία.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images