ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2019 08:40 EEST

Δεν κέρδισε έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων το κόμμα του Brexit του Φάρατζ

Πρώτοι οι Εργατικό στις επαναληπτικές στο Πίτερμπορο.

ASSOCIATED PRESS

Το Κόμμα του Brexit (Brexit Party) του Νάιτζελ Φαράζ δεν κατάφερε να υποσκελίσει τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση) και να καταλάβει μια έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Πίτερμπρο (ανατολική Αγγλία).

Ο υποψήφιος του Brexit Party, ο Μάικ Γκριν, επιχειρηματίας στην περιοχή, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση με σχεδόν το 29% των ψήφων (9.801), πίσω από την υποψήφια των Εργατικών Λίσα Φορμπς, η οποία συγκέντρωσε το 31% των ψήφων (10.484). Η διαφορά πάντως ήταν οριακή (683 ψήφοι).

Οι Εργατικοί, παρότι σε πτώση στο Πίτερμπρο, κατάφεραν να διατηρήσουν την έδρα της Φορμπς στο κοινοβούλιο στο Ουεστμίνστερ.

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών βγήκε τρίτο στην ψηφοφορία (με το 21% των ψήφων ή 7.243 ψήφους), ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ήταν τέταρτο (12%).

Η έκβαση της αναμέτρησης χαρακτηρίζεται ήττα για το Brexit Party, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες αλλά επικράτησε με διαφορά στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου, προσελκύοντας το 31,6% των ψήφων.

Στο Πίτερμπρο το ευρωφοβικό και λαϊκιστικό κόμμα τα είχε πάει τότε ακόμη καλύτερα, εξασφαλίζοντας το 38% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από εκείνο των Εργατικών (17%) και των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (15%), ενώ οι Τόρις αρκέστηκαν στην τέταρτη θέση και στο 11%, ποσοστό ίσο με αυτό των Πρασίνων.

Μετά τον θρίαμβό του, ο Φαράζ ονειρεύεται να ανατρέψει το δικομματικό σύστημα (Συντηρητικοί-Εργατικοί) που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Βρετανίας.

«Το πολιτικό κατεστημένο ταπεινώθηκε από αυτό που έγινε» στις ευρωεκλογές, είπε ο ιεραπόστολος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οπαδός του σκληρού διαζυγίου το Σάββατο, όταν πήγε το Σάββατο στο Πίτερμπρο για να υποστηρίξει τον υποψήφιο του κόμματός του.

«Αλλά κατά κάποιον τρόπο, αυτό που θα γίνει εδώ την Πέμπτη θα είναι ακόμη πιο σπουδαίο», θα «γράψει το επόμενο κεφάλαιο αυτής της μεγάλης ιστορίας», πρόσθεσε αναφερόμενος στην επαναληπτική εκλογή στο Πίτερμπρο.

Η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με 61% έναντι 39% το 2016.

«Το γεγονός ότι το Brexit Party απορρίφθηκε εδώ στο Πίτερμπρο δείχνει ότι οι πολιτικές του διχασμού δεν θα νικήσουν», έκρινε από την πλευρά της η Φορμπς στην επινίκια ομιλία της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)