Δύο νέα φάρμακα υπόσχονται θεραπεία του Έμπολα

Ποσοστό επιβίωσης μέχρι και 90%.
AUGUSTIN WAMENYA via Getty Images

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του φονικού αιμορραγικού πυρετού Έμπολα βρίσκονται επιστήμονες, αφού δύο πειραματικά φάρμακα έδειξαν ποσοστά επιβίωσης μέχρι και 90% σε κλινικές δοκιμές στο Κονγκό.

Δύο πειραματικά φάρμακα- ένα «κοκτέιλ» αντισωμάτων ονόματι REGN-EB3 που αναπτύχθηκε από τη Regeneron και ένα μονοκλωνικό αντισώμα ονόματι mAb114- θα προσφέρονται από εδώ και στο εξής σε όλους τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με την ασθένεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα φάρμακα έδειξαν «ξεκάθαρα καλύτερα» αποτελέσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο ΝΙΑΙD (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), σε μια δοκιμή τεσσάρων πιθανών θεραπειών που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης μεγαλύτερης επιδημίας Έμπολα στην ιστορία, που πλέον εισέρχεται στο δεύτερο έτος της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα φάρμακα βελτίωσαν τα ποσοστά επιβίωσης από την ασθένεια περισσότερο από τις δύο άλλες θεραπείες που δοκιμάστηκαν- Zmapp, της Mapp Biopharmaceutical, και Remdesivir, της Gilead Sciences- και τα προϊόντα αυτά θα εγκαταλειφθούν, είπε ο Άντονι Φάουτσι, ένας από τους ερευνητές που ηγήθηκαν της δοκιμής.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το 49% των ασθενών που έλαβαν ZΜapp και το 53% αυτών που έλαβαν Remdesivir πέθαναν κατά την έρευνα. Συγκριτικά, απεβίωσαν το 29% αυτών που έλαβαν REGN-EB3 και το 34% αυτών που έλαβαν mAb114.

Ο Ζαν Μακ Μουγιέμπε, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών στη ΛΔΚ, που συμμετείχε στις δοκιμές, είπε ότι τα αποτελέσματα σημαίνουν πως «από εδώ και στο εξής δεν θα λέμε ότι ο Έμπολα είναι ανίατος».

«Οι εξελίξεις αυτές θα βοηθήσουν να σωθούν χιλιάδες ζωές» είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του NIAID, είπε επίσης πως τα αποτελέσματα ήταν «πολύ καλά νέα» για τη μάχη κατά του Έμπολα. Το ινστιτούτο ανέφερε πως από τους ασθενείς που είχαν μεταφερθεί σε κέντρα περίθαλψης με χαμηλά επίπεδα του ιού στο αίμα, το 94% αυτών που έλαβαν REGN-EB3 και το 89% αυτών που έλαβαν mAb114 επέζησαν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα