Δυτική Οχθη: Παιδιά υποσυνείδητα κοιμούνται με τα χέρια ψηλά

Συγκλονιστικά είναι τα όσα αποκαλύπτει μια μητέρα από τον καταυλισμό της Τζενίν.
SOPA Images via Getty Images

Στη Δυτική Οχθη η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά, με την ActionAid να προειδοποιεί ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις και τα παιδιά στους καταυλισμούς, που δεν ησυχάζουν ούτε στον ύπνο τους, κοιμούνται με τα χέρια ψηλά.

Η επίθεση ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες το πρωί της Τετάρτης, με την Νουρ, μια μητέρα που ζει με την οικογένειά της εκεί να λέει πώς «μέχρι σήμερα, κάποια παιδιά κοιμούνται με τα χέρια ψηλά», όπως αποκαλύπτει η ActionAid.

Εξήγεί πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τις πρόσφατες εισβολές στον καταυλισμό, οι ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στα σπίτια και απαιτούσαν από όλα τα μέλη της οικογένειας να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να παραδοθούν. Τα παιδιά, ως αποτέλεσμα, κοιμούνται πλέον υποσυνείδητα με τα χέρια ψηλά.

Anadolu Agency via Getty Images

«Αισθάνονται ανασφάλεια. Σήμερα, αυτά τα αγόρια και κορίτσια δεν αισθάνονται ασφαλή στα σπίτια τους. Δεν αισθάνονται πια ότι οι τοίχοι που τους περιβάλλουν τους προστατεύουν. Δεν προστατεύονται, δεν έχουν καμία αίσθηση ψυχολογικής σταθερότητας. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την πραγματικότητα που ζουν αυτά τα παιδιά, είτε στο σχολείο είτε στην κοινωνική τους ζωή», ανέφερε η Νουρ.

«Πυροβολούν ό,τι κινείται στον καταυλισμό με σκοπό να σκοτώσουν», αναφέρει μια άλλη μητέρα που ζει εκεί, κάνοντας λόγο για ελεύθερους σκοπευτές που ανέβηκαν στις ταράτσες γύρω από τον καταυλισμό.

«Ήταν ένας εφιάλτης, δεν μπορούσα να κοιμηθώ για 27 ώρες, έπρεπε να προσέχω τα παιδιά και να τα φροντίζω, φώναζαν και έκλαιγαν κάθε φορά που άκουγαν τον ήχο μιας βόμβας, την Κυριακή που το στρατιωτικό αεροπλάνο βομβάρδιζε, οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν οτιδήποτε κινούνταν.

Marcus Yam via Getty Images

«Ένας από τους νεκρούς ήταν ένας άνδρας που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του, ενώ υπάρχουν και πέντε παιδιά που σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, μέσα ή κοντά στα σπίτια τους», είπε.

Η καθημερινή ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, με την ελευθερία μετακίνησης να περιορίζεται δραστικά. Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον UNOCHA (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων), μέσα σε δύο εβδομάδες 82 νοικοκυριά, αποτελούμενα από 607 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 211 παιδιών, εκτοπίστηκαν από περισσότερες από 13 διαφορετικές κοινότητες στη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ActionAid

Δημοφιλή