Διασυρμός δημάρχου στη Βολιβία: Την κούρεψαν και την έσυραν ξυπόλητη στο δρόμο

Την εξευτέλισαν δημοσίως και την ανάγκασαν να υπογράψει την παραίτησή της.

Η δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη Βολιβία δέχτηκε επίθεση από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι την έσυραν στους δρόμους ξυπόλυτη, την έβαψαν με κόκκινη μπογιά και την κούρεψαν με το ζόρι.

Η Πατρίτσια Αρτσε του κυβερνώντος κόμματος Mas παραδόθηκε από το πλήθος στην αστυνομία μετά από αρκετές ώρες.

Αυτό είναι το τελευταίο χρονικά περιστατικό σε μια σειρά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και των πολιτικών τους αντιπάλων, μετά από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής.

Τι συνέβη

Μια ομάδα αντικυβενητικών διαδηλωτών απέκλεισε μια γέφυρα στο Βίντο, μια μικρή πόλη στην επαρχία Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές στις 20 Οκτωβρίου.

Φήμες διαδόθηαν ότι δύο διαδηλωτέ είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με υποστηρικτές του προέδρου, Εβο Μοράλες, και μια οργισμένη ομάδα πήγε στο δημαρχείο.

Το μαινόμενο πλήθος κατηγόρησε την δήμαρχο Αρτσε ότι έβαλε δικά της άτομα να διαλύσουν την αντικυβερνητική διαδήλωση και την απέδωσε την ευθύνη για τους φημολογούμενους θανάτους, ένας εκ των οποίων επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Εν μέσω συνθημάτων με τα οποία την αποκαλούσαν «δολοφόνο», μασκοφόροι την έσυραν ξυπόλητη στους δρόμους της πόλης μέχρι την γέφυρα όπου λάμβαναν χώρα οι ταραχές.

Εκεί, την ανάγκασαν να γονατίσει, έκοψαν τα μαλλιά της και την περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά. Της ανάγκασαν, επίσης, να υπογράψει επιστολή παραίτησης.

Τελικά την παρέδωσαν στην αστυνομία που την μετέφερε σε ένα τοπικό κέντρο υγείας.

Το πρόσωπο που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Προέδρου Μοράλες είναι ο 20χρονος φοιτητής Λιμπερτ Γκούζμαν Βάσκεζ. Οι γιατροί ανέφεραν ότι είχε κάταγμα κρανίου που μπορεί να προκλήθηκε από εκρηκτική συσκευή.

Πρόκειται για τον τρίτο που σκοτώνεται από τότε που οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασαν στις 20 Οκτωβρίου.

Η ένταση ξεκίνησε από τη νύχτα των εκλογών, όταν η καταμέτρηση των ψήφων διακόπηκε ανεξήγητα για 24 ώρες.

Η αναστολή αυτή οδήγησε σε υποψίες τους υποστηρικτές του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κάρλος Μέσα, για νοθεία υπέρ του Μοράλες, ώστε να παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία.

Το τελικό αποτέλεσμα έδωσε στον Μοράλες προβάδισμα άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων, το οποίο χρειαζόταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Καταδικάζουν το περιστατικό Μοράλες και ΟΗΕ

Ο Εβο Μοράλες καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση και την διαπόμπευση μιας δημάρχου του κόμματός του.

Μέσω του Twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην «αδελφή μας, τη δήμαρχο του Βίντο Πατρίσια Αρτσε, που απήχθη και παρενοχλήθηκε βάναυσα επειδή εξέφρασε και υπερασπίστηκε τις ιδέες της και τους φτωχούς».

«Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ στη δημοκρατία, αυτό αποκαλείται φασισμός. Να επιτίθεσαι σε γυναίκες, να τις κακοποιείς λόγω της καταγωγής τους. Η Βολιβία αντιμετωπίζει ένα κύμα φασισμού», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που προέρχεται και αυτός από το κυβερνών Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS).

«Τα Ηνωμένα Εθνη καταδικάζουν τη βία και την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστη η δήμαρχος της κοινότητας Βίντο, καθώς και τις επιθέσεις με στόχο άλλες γυναίκες, άνδρες και παιδιά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη χώρα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή