Εκλογές στην Ισλανδία - Κερδίζει έδρες η δεξιά, τις χάνει η αριστερή πρωθυπουργός -

Ωστόσο, τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την κυβερνητική συμμαχία διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή.
H πρωθυπουργός της χώρας Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ
H πρωθυπουργός της χώρας Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ
Hannibal Hanschke via Reuters

Η κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-αριστεράς που κυβερνά στην Ισλανδία οδεύει προς διατήρηση της πλειοψηφία της στη Βουλή σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο. Παράλληλα το κίνημα της οικολογικής αριστεράς της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ χάνει έδαφος έναντι των δύο δεξιών συμμάχων του.

Μέχρι στιγμής η κυβερνητική συμμαχία κερδίζει 38 από τις 63 έδρες του ισλανδικού κοινοβουλίου, με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί. Δεν είναι πάντως καθόλου σίγουρο εάν τα τρία κόμματα θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν.

Μεγάλος κερδισμένος των εκλογών αναδεικνύεται το Κόμμα της Προόδου (κεντροδεξιά), που πιθανότατα θα εκδιώξει από τη θέση της δεύτερη μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στη χώρα, το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι της Γιάκομπσντοτιρ, πίσω από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά) του πρώην πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπένεντικτσον.

Σύμφωνα με στατιστικές προβολές, το τελευταίο φαίνεται να συγκεντρώσει το 24,3% των ψήφων και 16 έδρες (διατηρώντας δηλαδή αυτές που είχε στην προηγούμενη βουλή) από τις 63 του κοινοβουλίου, ενώ το κόμμα της Προόδου του Σίγουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον θα κερδίσει το 16,5% των ψήφων και 13 έδρες (+5 σε σύγκριση με το 2017).

Το κόμμα Αριστερά-Πράσινοι υποχωρεί στο 14,7% και στις 9 έδρες (χάνοντας δύο).

Αν και το μέλλον της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων είχαν συμφωνήσει να διεξαγάγουν συνομιλίες εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, που απειλούνταν να χάσουν κατά δημοσκοπήσεις.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή