Διαθέσιμη στην Ελλάδα η νέα Mercedes E-Class

Με τιμές από 64.450 ευρώ σε 6 εκδόσεις και plug-in hybrid.
MERCEDES
MERCEDES
MERCEDES

Η ναυαρχίδα της Mercedes, η νέα E-Class ήρθε στην Ελλάδα, ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με πολλά στοιχεία.

Με μήκος 4,949 μέτρα, πλάτος 1,88μ. και ύψος 1,468μ. έχει τις αναλογίες ενός κλασικού Sedan τριών όγκων, με κοντό μπροστινό πρόβολο, μακρύ καπό και μακριά καμπίνα επιβατών, γενναιόδωρη σε χώρο με το μακρρύτερο κατά δύο εκατοστά μεταξόνιο (2,961μ.) σε σύγκριση με την προηγούμενη σειρά. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών αγγίζει τα 540 λίτρα.

Μπροστά, μια μαύρη επιφάνεια που μοιάζει με ενιαίο πάνελ συνδέει την επένδυση του ψυγείου με τους προβολείς. Αυτό το ένθετο σε μαύρο γυαλιστερό θυμίζει οπτικά τα μοντέλα Mercedes-EQ. Ανάλογα με τη γραμμή εξοπλισμού, η τρισδιάστατη επένδυση ψυγείου είναι σύγχρονης ή κλασικής σχεδίασης. Προαιρετικά η επένδυση ψυγείου διατίθεται και με φωτιζόμενο πλαίσιο σε όλες τις γραμμές.

Ο πίνακας οργάνων είναι η επιτομή της ψηφιακής εμπειρίας στο εσωτερικό. Εάν η E-Class διαθέτει την προαιρετική οθόνη συνοδηγού, η μεγάλη γυάλινη επιφάνεια της MBUX Superscreen επεκτείνεται έως την κεντρική οθόνη. Οπτικά αποκομμένη από αυτή ξεχωρίζει η οθόνη υψηλής ανάλυσης του οδηγού που βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο. Τα βασικά εικονίδια στην κεντρική και τις προαιρετικές οθόνες επιβατών είναι πλέον απλούστερα και κωδικοποιημένα ανά χρώμα για να ταιριάζουν με τα πλακίδια των smartphone.

Επίσης, με το ψηφιακό κλειδί οχήματος ο οδηγός μπορεί να θέσει σε λειτουργία ή να κλειδώσει την E-Class πολύ απλά μέσω μιας συμβατής συσκευής. Υπάρχει και η δυνατότητα κοινής χρήσης κλειδιών: χρησιμοποιώντας διάφορα ψηφιακά κανάλια μπορεί κάποιος να προσκαλέσει μέλη της οικογένειας ή φίλους του να χρησιμοποιήσουν την E-Class. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να εκχωρήσει διάφορα δικαιώματα, παρέχοντας μόνο πρόσβαση στο όχημα ή επιτρέποντας επίσης την οδήγησή του. Το όχημα μπορεί να αναγνωρίσει πολλούς χρήστες ταυτόχρονα, ενώ είναι δυνατή η κοινή χρήση του ψηφιακού κλειδιού οχήματος από έως και 16 άτομα. Στις αγορές όπου διατίθενται υπηρεσίες Mercedes me connect, η προεγκατάσταση για το ψηφιακό κλειδί οχήματος αποτελεί μέρος του πακέτου άνεσης KEYLESS-GO. Αυτός ο συνδυασμός εξοπλισμού είναι διαθέσιμος στη νέα E-Class από το πακέτο Premium και πάνω.

Εξάλλου, ο νέος ενεργός ατμοσφαιρικός φωτισμός (προαιρετικός εξοπλισμός) με απεικόνιση ήχου, δίνει στους επιβαίνοντες τη δυνατότητα να «βλέπουν» μουσικά κομμάτια και τους ήχους ταινιών ή εφαρμογών. Η απεικόνιση πραγματοποιείται στη φωτεινή λωρίδα του ενεργού ατμοσφαιρικού φωτισμού. Για παράδειγμα, μουσική με γρήγορο ρυθμό θα προκαλέσει γρήγορες εναλλαγές φωτός, ενώ ένας πιο ρευστός ηχητικός ρυθμός θα δημιουργήσει απαλές χρωματικές εναλλαγές.

Πέραν αυτού, το πρόγραμμα ψυχαγωγίας στην E-Class είναι πλέον πιο διαδραστικό από ποτέ. Οι προγραμματιστές λογισμικού της Mercedes-Benz έχουν αναπτύξει ένα νέο επίπεδο συμβατότητας που επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών τρίτων. Κατά την παρουσίαση στην αγορά, οι ακόλουθες εφαρμογές είναι διαθέσιμες στην κεντρική οθόνη: η πλατφόρμα ψυχαγωγίας «TikTok», το παιχνίδι «Angry Birds», η συνεργατική εφαρμογή «Webex» και η εφαρμογή γραφείου «Zoom», καθώς και το πρόγραμμα περιήγησης «Vivaldi». Ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό είναι μια κάμερα selfie και μια βιντεοκάμερα (μέρος της προαιρετικής MBUX Superscreen) στο επάνω μέρος του πίνακα οργάνων.

Η Mercedes-Benz εξετάζει την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) ώστε το όχημα να μαθαίνει ποια συστήματα άνεσης χρησιμοποιούν οι επιβαίνοντες επανειλημμένα. Όπου οι περιστάσεις είναι οι ίδιες, στόχος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να αυτοματοποιήσει τέτοιες λειτουργίες. Η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί τον όρο «ρουτίνα» για αυτήν την καινοτομία. Κατά την παρουσίαση της νέας E-Class οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν υποδείγματα για τυποποιημένες ρουτίνες. Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οι ίδιοι ρουτίνες.

Το πρόγραμμα κατά της ναυτίας του ENERGIZING COMFORT μπορεί να βοηθήσει τους επιβάτες να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Μεσοπρόθεσμα, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση μιας λειτουργίας βιοανατροφοδότησης για το ENERGIZING COACH. Αυτό μπορεί να μειώσει το αίσθημα άγχους με ασκήσεις αναπνοής. Τα νέα χαρακτηριστικά του ENERGIZING COACH στην E-Class περιλαμβάνουν επίσης την εμφάνιση ζωτικών δεδομένων στην κεντρική οθόνη.

Με το αυτόματο σύστημα κλιματισμού THERMOTRONIC (προαιρετικός εξοπλισμός) διατίθεται ψηφιακός έλεγχος αερισμού για βελτιστοποιημένη εμπειρία άνεσης. Ρυθμίζει αυτόματα τους μπροστινούς αεραγωγούς σε μια επιθυμητή λειτουργία αερισμού. Αυτό μπορεί να γίνει για κάθε θέση ξεχωριστά μέσω του προφίλ χρήστη, για παράδειγμα. Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή η ρύθμιση των στομίων των αεραγωγών με το χέρι ως συνήθως.

Στην Ευρώπη και σε όλο και περισσότερες χώρες, ο συνοδηγός μπορεί να παρακολουθήσει δυναμικό περιεχόμενο, όπως τηλεόραση ή streaming βίντεο στην οθόνη στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Το σύστημα που βασίζεται σε κάμερες της E-Class χρησιμοποιεί ένα ακόμα επίπεδο προφύλαξης πιο έξυπνο από την προηγούμενη λύση. Ο οδηγός δεν μπορεί πλέον να δει δυναμικό περιεχόμενο στην οθόνη του συνοδηγού ενώ οδηγεί.

Η νέα E-Class διατίθεται με το πακέτο τεχνολογίας στον προαιρετικό εξοπλισμό. Αυτό περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο σύστημα αερανάρτησης AIRMATIC με συνεχώς ρυθμιζόμενη απόσβεση ADS+ και σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα. Η ανάρτηση AIRMATIC με αερόσουστες και προσαρμοζόμενους αποσβεστήρες ADS+ ανταποκρίνεται με μεγάλη ευαισθησία. Η νέα E-Class είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και εξαιρετικά σταθερή χάρη στο προαιρετικό σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα. Η γωνία διεύθυνσης στον πίσω άξονα είναι 4,5 μοίρες. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος στροφής μειώνεται κατά 90 εκατοστά.

Χάρη στον συστηματικό εξηλεκτρισμό και την έξυπνη μείωση κυβισμού, η νέα E-Class θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της αποδοτικότητας. Τα μισά από όλα τα μοντέλα θα είναι plug-in υβριδικά τέταρτης γενιάς. Το ποσοστό αυτό χαρακτηρίζει την γκάμα προϊόντων ήδη από την παρουσίαση στην αγορά: τρεις από τις έξι εκδόσεις της E-Class συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης και με εκείνα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Εκτός από υπερπλήρωση, τόσο οι πετρελαιοκινητήρες όσο και οι βενζινοκινητήρες διαθέτουν έξυπνη υποστήριξη από μια ενσωματωμένη μίζα-δυναμό (ISG). Είναι επομένως ήπια υβριδικά. Χάρη στη χρήση μιας νέας μπαταρίας, η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα αυξήθηκε από 15 σε 17 kW και η ροπή ώθησης σε 205 Nm.

Πολλά εξαρτήματα της E-Class κατασκευάζονται εν μέρει από υλικά εξοικονόμησης πόρων (ανακυκλωμένα υλικά και ανανεώσιμες πρώτες ύλες). Για το βασικό κάθισμα της E-Class χρησιμοποιούνται επενδύσεις από άβαφο μαλλί αλπακά σε συνδυασμό με ανακυκλωμένο υλικό. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται πιστοποιημένες ανακυκλωμένες πρώτες ύλες στο αφρώδες υλικό των καθισμάτων σύμφωνα με την «προσέγγιση ισοζυγίου μάζας». Όσον αφορά τις ιδιότητές τους, δεν διαφέρουν από τις πρώτες ύλες που παράγονται από αργό πετρέλαιο.

Οι τιμές στην Ε200 ξεκινούν από 64.450 ευρώ.