ΔΙΕΘΝΕΣ
28/05/2019 16:24 EEST | Updated 28/05/2019 16:25 EEST

Διαβάζοντας τα μηνύματα βιασμών από φοιτητές του πανεπιστήμιο του Warwick

«Θα τη βιάσω στη μέση του δρόμου ενώ όλοι κοιτάνε»... Η μαρτυρία της φοιτήτριας που αποκάλυψε το σκάνδαλο και η αντίδραση του πανεπιστημίου.

Sergio Moraes / Reuters

«Βίασε όλο το διαμέρισμα για να τους δώσεις ένα μαθηματάκι», έγραφε ένα μήνυμα.  

«Ορκίζομαι στον Θεό ότι αν αυτή η κοπέλα έρθει στο διαμέρισμά μου θα της δείξω την εισβολή των Ρώσων και θα τη βιάσω στη μέση του δρόμου ενώ όλοι κοιτάνε», έγραφε ένα άλλο.   

Η Άννα – δεν είναι το πραγματικό της όνομα – μιλά στην κάμερα του BBC, για την αποκάλυψη που σόκαρε την Βρετανία: τα μηνύματα βιασμών σε ένα γκρουπ στο Facebook, από φοιτητές του πανεπιστημίου του Warwick στη Βρετανία.

Αποκαλύπτει πως ανακάλυψε τα μηνύματα που όλα μιλούσαν σεξουαλική βία και ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Τα «θύματα» αυτής της βίας ήταν η ίδια και πολλές φίλες της. Και οι θύτες; Αγόρια που έκανε παρέα.

Η αποκάλυψη έγινε όταν η Άννα είδε τυχαία όσο καθόταν με έναν φίλο της, πολλά μηνύματα να εμφανίζονται στον υπολογιστή του.

Όσο συνέχιζαν να έρχονται, εκείνη ρώτησε τον φίλο της τι ήταν αυτά τα μηνύματα και εκείνος γέλασε.

«Αν νομίζεις ότι αυτά είναι άσχημα, που να δεις το τσατ με τα φιλαράκια», της είπε.

Και τότε της έδειξε μια συνομιλία με τους φίλους του, που γινόταν για πάνω από ένα χρόνο και ήταν γεμάτο χυδαίες απειλές για βιασμό και άσκηση βίας. Οι φοιτητές που έγραφαν σε αυτό το γκρουπ ήταν άνθρωποι που έκανε και η ίδια παρέα, ενώ μέσα  στις συνομιλίες εμφανιζόταν πολλές φορές και το δικό της όνομα μέσα στις βίαιες φαντασιώσεις τους.

Αντάλλαζαν ονόματα γνωστών serial killers και βιαστών, ενώ σε μια συνομιλία μιλούσαν για μια γνωστή της φοιτήτρια. «Μιλούσαν μέσα για το πώς θα την κακοποιούσαν, θα την έδεναν στο κρεβάτι, θα την έκαναν να ουρήσει και να κοιμηθεί μέσα στα ούρα της».       

Στην αρχή όταν ο φίλος είδε την αντίδρασή της, πήγε να της δικαιολογηθεί ότι «έτσι μιλάνε τα αγόρια μεταξύ τους», και ότι «ήταν πλάκα». Αργότερα παραδέχτηκε πόσο είχε ξεφύγει αυτή η συνομιλία.  

Όταν αποφάσισε να καταγγείλει όσα είδε τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα. Γιατί ούτε το πανεπιστήμιο δεν την έκανε να αισθανθεί ασφαλής.

Παρά την αρχική 10ετή αποβολή που τους είχε επιβληθεί, τελικά το πανεπιστήμιο τους δέχτηκε ξανά πίσω, μειώνοντας την ποινή σε ένα έτος.

Κάποιες από τις φοιτήτριες, στις οποίες είχε γίνει αναφορά στο τσατ, σπουδάζουν ακόμα εκεί, ενώ το Πανεπιστήμιο φαίνεται να αδιαφορεί για την ασφάλεια των συγκεκριμένων γυναικών και την καλλιέργεια της κουλτούρας του βιασμού.