Ο ομαδικός βιασμός που άλλαξε την Ισπανία

Η «αγέλη των λύκων» οδήγησε σε μια επανάσταση.

Το 2016 μια έφηβη κατηγόρησε πέντε άντρες ότι τη βίασαν ομαδικά στο φεστιβάλ ταύρου στην Παμπλόνα της Ισπανίας.

Οι πέντε άντρες, που αυτοαποκαλούνται La manada (η αγέλη των λύκων), στο δικαστήριο έπεσαν στα μαλακά. Βρέθηκαν ένοχοι για μικρότερα αδικήματα και απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή των γυναικών της Ισπανίας. Και πυροδότησε μια επανάσταση. Ένα κίνημα τύπου #MeToo ξεκίνησε στα social media με γυναίκες να μοιράζονται τις ιστορίες τους. Οι γυναίκες βρήκαν στους δρόμους και η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει τους νόμους για τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Marcos del Mazo via Getty Images

Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: το Vox.

Το Vox είναι ένα κόμμα που κατηγορείται ότι διεξάγει πόλεμο κατά των γυναικών. Και πλέον κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Απριλίου, το μέλλον είναι αβέβαιο.

Ο βιασμός

Το βίαιο περιστατικό συνέβη στις 7 Ιουλίου του 2016. Οι πέντε οδήγησαν με τη βία το κορίτσι στην είσοδο μιας πολυκατοικίας στην Παμπλόνα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι κόσμο, τη βίασαν ομαδικά και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους. Το κορίτσι είπε ότι πάγωσε.

El HuffPost

Αλλά οι δικαστές που είδαν το βίντεο είπαν ότι η αντίδρασή της ήταν «παθητική» και σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, μια υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως βιασμός μόνο εάν υπάρχουν αποδείξεις βίας και εκφοβισμού. Έτσι, τον Απρίλιο του 2018, οι πέντε άντρες της αγέλης των λύκων, στο δικαστήριο απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του βιασμού.

Οι διαμαρτυρίες

Την ίδια ημέρα, χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους «Μην ανησυχείς, εμείς είμαστε η αγέλη σου», «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Η ετυμηγορία εξόργισε το πλήθος και οδήγησε σε νέες διαμαρτυρίες πολλών μηνών. «Μετά την υπόθεση της αγέλης των λύκων, το φεμινιστικό κίνημα σίγουρα αναζωπυρώθηκε», λέει στην κάμερα του BBC η δημοσιογράφος Νοέμι Λοπεζ.

«Είναι κάτι που δεν είχα ξαναζήσει στο παρελθόν. Βγήκαμε στους δρόμους με πλακάτ που έλεγαν ”αδερφή μας, σε πιστεύουμε” για να την υποστηρίξουμε και αρχίσαμε να αμφισβητούμε την απόφαση, ακόμη και τους δικαστές και το ίδιο το δικαστικό σύστημα».

Reuters

Το hashtag #cuéntalo (που σημαίνει «πες την ιστορία σου») έγινε viral στα social media. Γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται την ιστορία τους.

Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει τους νόμους που αφορούν στις σεξουαλικές επιθέσεις. Κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη νίκη για τις φεμινίστριες.

Όμως το ισχυρό φεμινιστικό κίνημα της Ισπανίας, αντιμετωπίζει μια μεγάλη δυσκολία.

Το Vox

«Ας κάνουμε την Ισπανία ξανά μεγάλη». Με σύνθημα αλά Τραμπ, ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Απασκάλ, καλεί τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν.

Διαβάστε σχετικά:

Το Vox χαρακτηρίζεται ακροδεξιό κόμμα και φέρει πολλά κοινά στοιχεία με τα άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. Αλλά έχουν και κάτι μοναδικό: έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν ξεκινήσει τον πόλεμο κατά των γυναικών.

Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα που έχει ένα συγκεκριμένο νόμο για να προστατεύσει τα θύματα επιθέσεων βάσει του φύλου. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει καλύτερα τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία.

Πέρυσι, 47 γυναίκες δολοφονήθηκαν στην Ισπανία από τους συντρόφους τους ή τους πρώην συντρόφους τους. Το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά όσον αφορά σε περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Περίπου 160.000 γυναίκες υπέστησαν περιστατικά βίας μέσα στην οικογένεια.

Αλλά το Vox λέει ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις κατά των ανδρών και θέλουν να τον καταργήσουν.

Ο Απασκάλ υποστηρίζει ότι οι φεμινίστριες της Ισπανίας στοχοποιούν τους άντρες, απλά επειδή είναι άντρες. Είναι κατά των εκτρώσεων και θέλει να καταστρέψει το φεμινιστικό κίνημα.

Pablo Blazquez Dominguez via Getty Images

Όμως από τότε που ξέσπασε η υπόθεση της αγέλης των λύκων, αυξήθηκαν τα περιστατικά των ομαδικών βιασμών στην Ισπανία, λέει η δημοσιογράφος Νοέμι Λοπεζ.

Η Μαρίνα μιλά ανοιχτά για την βία που έχει υποστεί μέσα στο σπίτι της. «Με έκαιγε, με βίαζε. Δεν με ενδιέφερε αν θα με σκοτώσει, γιατί μέσα μου ήμουν ήδη νεκρή».

Όπως το να μιλάς ανοιχτά για την κακοποίηση στην Ισπανία, δεν είναι ο κανόνας. Μόνο το 20% των περιπτώσεων καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης στην Ισπανία. Πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται ότι το σύστημα τις προστατεύει. «Τα χειρότερα ξεκινάνε μετά την καταγγελία», λέει η Μαρίνα, που ζητά να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες θύματα για α αντιμετωπίζουν ακόμη και το δικαστήριο.

Marcos del Mazo via Getty Images

Η κυβέρνηση τώρα θέλει να το αλλάξει αυτό και να συμβαδίζει με το σύστημα χωρών όπως η Βρετανία και η Σουηδία, όπου οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς δηλωμένη συναίνεση, θα θεωρείτε βιασμός.

Είναι αυτό όμως αρκετό; Πολλές γυναίκες εκπρόσωποι του φεμινιστικού κινήματος λένε ότι είναι ένα βήμα μπροστά αλλά υπάρχουν προβλήματα γιατί πολλές γυναίκες, λόγω του σοκ, δεν μπορούν καν να πουν το «όχι» κατά τη διάρκεια του βιασμού.

Και υπόσχονται ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να αλλάξουν.

Δημοφιλή