Διεθνής ομάδα δημιούργησε σαΐτα ικανή να πετά πάνω από 77 μέτρα

Ενώ οι σαΐτες θεωρούνται απλά παιχνίδια από πολλούς ανθρώπους, για όσους τις κατασκευάζουν και τις πετούν ανταγωνιστικά, είναι πολύπλοκες δημιουργίες.
mrs via Getty Images

Τρεις λάτρεις της κατασκευής οριγκάμι και των σαΐτών έσπασαν πρόσφατα το παγκόσμιο ρεκόρ για την πιο μακρινή πτήση με χάρτινο αεροπλάνο, επιτυγχάνοντας μια εκπληκτική απόσταση 77.134 μέτρα

Στις 16 Απριλίου 2022, σε έναν κλειστό αθλητικό χώρο στο Νταεγκού της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Κούε Τάε κατάφερε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πτήση σαΐτας με κάθε μία από τις οκτώ ρίψεις του. Το προηγούμενο ρεκόρ των 69,14 μέτρα που κατείχαν οι Τζόε Αγιομπ και Τζον Μ. Κόλλινς ίσχυε εδώ και μια δεκαετία, αλλά ο Κιμ κατάφερε να το σπάσει και στις οκτώ μετρημένες προσπάθειές του (έκανε από 71,813 έως 77,134 μέτρα).

Ο Κιμ Κούε Τάε είναι ένας από τους καλύτερους ρίπτες σαϊτας στον κόσμο, αλλά ακόμη και ένας πύραυλος δεν μπορεί να σπάσει τα παγκόσμια ρεκόρ, αν λείπει ο σχεδιασμός της σαϊτας και η ποιότητα κατασκευής. Εκεί έρχονται οι συνεργάτες του, Τσιν Γιε Τζιάν, που σχεδίασε τη σαΐτα, και ο Νοτιοκορεάτης, Σιμ Μο Τζοον, που είχε την αποστολή να διπλώσει το χαρτί. Μαζί, έγιναν μια ασταμάτητη δύναμη.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τσιν, ο οποίος κατάγεται από τη Μαλαισία, δεν ήταν παρών στο Νταεγκού για την εκδήλωση που έσπασε το ρεκόρ και δεν έχει συναντήσει ποτέ τους δύο συναδέλφους του προσωπικά. Η κοινότητα κατασκευής σαϊτας είναι παγκόσμια και μπόρεσαν να συντονίσουν και να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους μέσα από το διαδίκτυο.

«Η κοινότητα των σαΐτων είναι μικρή αλλά παγκόσμια, καθώς όλοι γνωρίζονται διαδικτυακά», είπε ο Τσε. «Γνωρίζω τον Τσιν σχεδόν μια δεκαετία τώρα και συζητούσαμε συνεχώς νέους τρόπους για να πετάξουμε ψηλότερα, μακρύτερα και περισσότερο».

.
.
Guinness Records

Ενώ οι σαΐτες θεωρούνται απλά παιχνίδια από πολλούς ανθρώπους, για όσους τις κατασκευάζουν και τις πετούν ανταγωνιστικά, είναι πολύπλοκες δημιουργίες που ποικίλλουν πολύ ως προς το χαρτί, τη γεωμετρία και το βάρος. Όλα εξαρτώνται από τον τελικό στόχο του σχεδιαστή.

Για τη συγκεκριμένη σαΐτα, το τρίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το CX22 100GSM, το οποίο είναι ένα από τα πιο σκληρά και ποιοτικότερα χαρτιά 100GSM στον κόσμο, σύμφωνα με τον Σιμ Μο Τζοον. Ήταν ο ίδιος τύπος χαρτιού που χρησιμοποιούσαν οι Αγιομπ και Κόλλινς για την απόπειρά τους για το παγκόσμιο ρεκόρ το 2012.

Τώρα που έχουν σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ, οι τρεις λάτρεις της σαϊτας έχουν το βλέμμα τους σε μεγαλύτερα πράγματα. Είναι βέβαιοι ότι οι δημιουργίες τους μπορούν να πετάξουν πάνω από 80 μέτρα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να βρουν έναν πιο ευρύχωρο εσωτερικό χώρο.