Δίκη Άλκη Καμπανού: Τι είπαν οι 12 κατηγορούμενοι

Από την τοποθέτησή τους, διαφαίνεται και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά την αποδεικτική διαδικασία.
|
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
MotionTeam

Με την πρώτη τοποθέτηση των 12 κατηγορούμενων επί των βαρύτατων πράξεων που τους αποδίδονται ξεκίνησε, στην κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για το αιματηρό οπαδικό επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Άπαντες οι κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών) και προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παραδέχθηκαν ότι ήταν στο συμβάν, εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια του 19χρονου Άλκη, με τους περισσότερους να ζητούν συγγνώμη από την οικογένειά του.

Πήραν δε, αποστάσεις από τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή, αρνούμενοι τις πράξεις που τους αποδίδονται. Από την τοποθέτησή τους, διαφαίνεται και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά την αποδεικτική διαδικασία.

Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν οι κατηγορούμενοι, με τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο:

1ος: «Δεν αποδέχομαι τις πράξεις, ήμουν εκεί αλλά δεν έκανα κάτι, Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

2ος: «Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

3ος: «Λυπάμαι για το συμβάν. Ήμουν παρών, αλλά δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες».

4ος: «Ζητώ μία μεγάλη μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη, Ήμουν παρών, αλλά δεν έκανα τίποτα».

5ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, ήμουν παρών, δεν έχω κάνει τίποτα».

6ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες όπως μου αποδίδονται».

7ος: «Αρνούμαι τις πράξεις».

8ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».

9ος: «Συμμετείχα στο περιστατικό και αρνούμαι τις πράξεις. Εκφράζω τη βαθύτατα θλίψη μου για τον θάνατο του Άλκη και ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά του».

10ος: «Ζητώ συγγνώμη τόσο από την οικογένεια του Άλκη όσο κι από τους φίλους του. Αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων που μου αναλογούν γι′ αυτά που πραγματικά έκανα. Δεν ήρθα σε καμία σωματική επαφή με τον Αλκιβιάδη. Αποδέχομαι μόνο ότι χτύπησα τον έναν από τους δύο φίλους του».

11ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και ζητώ συγγνώμη».

12ος: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη για το συμβάν και τα συλλυπητήριά μου. Ο δικός μου ρόλος ήτα αυτός του ”ταξιτζή”, ήμουν 80 μέτρα μακριά και δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητο».

Η πολιτική αγωγή ζητεί να διερευνηθούν κι άλλα αδικήματα

Λαμβάνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας του Αλκιβιάδη Καμπανού και των δύο φίλων του, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπέβαλε προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων, ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων.

Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε, μετά το πέρας της δίκης, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Συνεχίζεται αύριο Τρίτη η δίκη

Την Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, με τους 12 κατηγορούμενους να έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες και να ισχυρίζονται πως δεν τον χτύπησαν.

Η στάση των κατηγορουμένων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος, Αλέξη Κούγια, ο οποίος μίλησε για θράσος να έρχονται ενώπιον δικαστών και ενόρκων και να λένε «δεν το έκανα εγώ».

Ειδικότερα, μετά τη διακοπή της δίκης ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του ανέφερε αρχικά ότι: «Δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάποιοι ενώ γνωρίζουν τι έχει προκληθεί στην ελληνική κοινωνία από τον θάνατο του αείμνηστου Άλκη Καμπανού, ενώ γνωρίζουν ότι όλη η Ελλάδα περιμένει απαντήσεις από νέους ανθρώπους έρχονται με αυτή την αφέλεια θράσους ενώπιον των δικαστών και των ενόρκων και ενώ έχουν διαπιστωθεί στον Άλκη Καμπανό 40 και πλέον τραύματα από το κεφάλι έως τα νύχια, τον έχουν πολτοποιήσει, τον έχουν κατακρεουργήσει και στο άλλο το παιδί στον Βογιατζόγλου έχει 17 τραύματα εκ των οποίων τα οκτώ κοντά στη μηριαία αρτηρία από μαχαίρια, δρεπάνια, λοστούς, έρχονται τώρα όλοι στο δικαστήριο και λένε πως “δεν το έκανα εγώ”».

Ο ίδιος συνεχίζοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον 12ο κατηγορούμενο, επισημαίνοντας ότι: «Ισχυρίζεται πως απλά ήταν ο ταξιτζής. Λες και δεν γνωρίζει ότι χωρίς τη μεταφορά με το αυτοκίνητο δεν θα εγένετο το έγκλημα. Δεν παραδέχθηκε κανένας ότι έκανε κάτι. Όλοι είπαν “το έκαναν οι άλλοι”».

Μετά τη διακοπή οι γονείς του Άλκη αποχώρησαν από το δικαστήριο, με δεκάδες υποστηρικτές να τους συμπαραστέκονται και να τους λένε ότι θα βρίσκονται στο πλευρό τους.

Νέες αποδοκιμασίες κατά την αποχώρησή τους

Φωνές και αποδοκιμασίες εναντίον των 12 κατηγορουμένων ακούγονταν κατά τη διάρκεια της αποχώρησης τους από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Οι 12 που φέρονται ως δράστες της δολοφονίας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας συνοδεύτηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποχωρώντας με το όχημα που θα τους οδηγούσε πίσω στα κρατητήρια.

Στη διάρκεια της μεταγωγής τους ωστόσο, ακούγονταν διαρκώς αποδοκιμασίες από άτομο που είχε καταφέρει να προσεγγίσει τον χώρο στην πίσω πλευρά των δικαστηρίων.

Οι οπαδοί του Άρη αντίθετα, κάποιοι από τους οποίους παρέμειναν μέχρι και αυτήν την ώρα έξω από τα δικαστήρια, κρατήθηκαν από την αστυνομία σε ασφαλή απόσταση απέναντι από το δικαστικό Μέγαρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα