Δίκη Λιγνάδη: Δεκτό το αίτημα διακοπής, συνεχίζεται στις 25 Φεβρουαρίου

Αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Βλέπουν τακτικές για εξάντληση 18μήνου για να αποφυλακιστεί.
Eurokinissi

Στις 25 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα διακοπής που υπέβαλλε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας.

Οι πληρεξουσίου δικηγόροι προς στήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλοντες, δήλωσαν ότι δεν θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία, καθώς ήδη έχει παραταθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου. «Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Μαλιστα, υπογραμμίστηκε ότι τα φερόμενα ως θύματα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

Eurokinissi

«Η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα. Είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό» σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τη διακοπή της δίκης κατόπιν του αιτήματος με σύντομη δικάσιμο και προγραμματισμό για τις μεταγενέστερες δικασίμους. Στο δικαστήριο ήταν παρών ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, ενώ καθώς και η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου.

Δημήτρης Λιγνάδης: Το χρονικό των καταγγελιών

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 η συνέντευξη του Νίκου Σ. στο 20/20mag προκάλεσε τις πρώτες ενδείξεις γύρω από το πρόσωπο του Λιγνάδη. Τις ίδιες περίπου ημέρες προχώρησε σε μήνυση ο 40χρονος σήμερα Β.Κ, καταγγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία 15 ετών, που οδήγησε στην αποπλάνηση και τον βιασμό του. Ήταν η αρχή μιας ιστορίας που κράτησε 4 χρόνια, μέσα στα οποία ο Βασίλης υποστηρίζει ότι έγινε μάρτυρας σκληρών περιστατικών και επαφών του σκηνοθέτη και με άλλους ανήλικους.

Eurokinissi

Με το ημερολόγιο να φτάνει στην 19η Φεβρουαρίου, οι εισαγγελείς είχαν εντοπίσει από προηγούμενο μάρτυρα, μια «ενεργή» νομικά υπόθεση βιασμού και κάλεσαν το θύμα σε κατάθεση. Το ίδιο πρωί ένας 25χρονος άνδρας κατέθετε μία μήνυση για βιασμό σε βάρος του σκηνοθέτη, πριν από 11 χρόνια. Ο μηνυτής βρίσκεται στο εξωτερικό και η εισαγγελία καλεί για κατάθεση μάρτυρα για να επιβεβαιώσει όσα αναφέρονται στη μήνυση.

Το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης είναι πλέον ανοιχτό και ο σκηνοθέτης μαζί με τον τότε συνήγορό του εμφανίζεται στη ΓΑΔΑ και δηλώνει διαθέσιμος σε περίπτωση που τον αναζητούν. Τελικά, αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας εκδίδεται το ένταλμα σύλληψης, με ένα σκεπτικό «φωτιά», στο οποίο ο Δημήτρης Λιγνάδης περιγράφεται ως ένας άνθρωπος με «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη», που στόχευε σε ανθρώπους με «ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία».

Eurokinissi

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου, η οποία αναλύοντας και τις τέσσερις υποθέσεις, αποδομεί τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς του ηθοποιού, ο οποίος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έχει αρνηθεί σθεναρά τις πράξεις που του αποδίδονται.

Δημοφιλή