Προστατέψτε το DNA του προέδρου: Γιατί λένε πως ο Πούτιν έβαλε τον Μακρόν να κάτσει τόσο μακριά του

Πολλά σχόλια έχει προκαλέσει δημοσίευμα του Reuters για τους λόγους πίσω από το τεράστιο τραπέζι.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε αίτημα του Κρεμλίνου να κάνει ρωσικό τεστ για Covid-19 όταν κατέφθασε στη χώρα για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αυτή την εβδομάδα, και ως εκ τούτου κρατήθηκε σε απόσταση από τον Πούτιν, είπαν στο Reuters δύο πηγές από τη συνοδεία του Μακρόν.

Οι εικόνες από τη συνάντηση Μακρόν και Πούτιν, με τους δύο συνομιλητές να κάθονται στις δύο άκρες ενός τραπεζιού τεσσάρων μέτρων για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, προκάλεσαν αίσθηση στους παρατηρητές, με κάποιους διπλωμάτες και άλλους να εικάζουν πως ο Πούτιν ίσως θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στείλει κάποιο διπλωματικό μήνυμα.

Ωστόσο οι δύο πηγές, που έχουν γνώση του πρωτοκόλλου υγείας του Γάλλου προέδρου, είπαν στο Reuters πως στον Μακρόν δόθηκε επιλογή: Είτε να δεχτεί να κάνει τεστ PCR από τις ρωσικές αρχές και να του επιτραπεί να είναι κοντά στον Πούτιν, ή να το αρνηθεί και να τηρήσει πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

«Ξέραμε πολύ καλά πως αυτό σήμαινε όχι χειραψία και ένα μεγάλο τραπέζι. Μα δεν μπορούσαμε να δεχτούμε να πάρουν στα χέρια τους το DNA του προέδρου» είπε μια από τις πηγές στο Reuters, αναφερόμενη στους προβληματισμούς ασφαλείας εάν ο Γάλλος πρόεδρος εξεταζόταν από Ρώσους γιατρούς.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε άμεσα σε σχετική ερώτηση του Reutesr.

H δεύτερη πηγή από τη συνοδεία του Μακρόν επιβεβαίωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει ρωσικό τεστ PCR. H πηγή είπε πως ο Μακρόν έκανε αντ’αυτού γαλλικό τεστ PCR και τεστ αντιγόνου πριν αναχωρήσει, καθώς και ένα τεστ αντιγόνου από τον δικό του γιατρό μια φορά στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι μας είπαν ότι ο Πούτιν έπρεπε να διατηρηθεί σε μια αυστηρή “φούσκα” υγείας» είπε η δεύτερη πηγή.