Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας ζητά η Αθήνα: Διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Η Τουρκία υποδεικνύεται ως παράγοντας περιφερειακής αποσταθεροποίησης.
ASSOCIATED PRESS

Επιστολές σχετικά με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία απέστειλε στον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενώ είναι σε εξέλιξη οι τουρκικές προκλήσεις.

«Επιβεβαιώνουμε ότι λάβαμε την επιστολή από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια, προς τον επίτροπο Βαρέλι. Αντίγραφο της επιστολής έχει σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, τον κ. Ντομπρόβσκις. Από την πλευρά της Κομισιόν, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε υπόψη την επιστολή, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για νομική δράση αναφορικά με την τελωνειακή ένωση» ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Διεύρυνσης Άννα Πισονέρο και συμπλήρωσε ότι «θα το αναλύσουμε και θα απαντήσουμε αφού κάνουμε αυτή την ανάλυση».

Παράλληλα, αναφορικά με την επιστολή που εστάλη προς τον κ. Μπορέλ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, σημείωσε ότι «θα δώσουμε προσοχή στην επιστολή και εν συνεχεία θα δράσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως ο κ. Δένδιας ζητά στην επιστολή του στον κ. Βαρέλι να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Σε σειρά διπλωματικών ενεργειών επιδίδεται η Αθήνα, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα μέτωπα, με στόχο να προβληθεί στη διεθνή κοινότητα πως η Τουρκία αποτελεί παράγοντα περιφερειακής αποσταθεροποίησης και να επισημανθούν σε ΗΠΑ και ΕΕ οι υποχρεώσεις τους ως προς τη στήριξη της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έβγαλε πρόσφατα χάρτη για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στο όριο του 25ου μεσημβρινού, ενώ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το τουρκικό ερευνητικό «Όρουτς Ρέις», συνεχίζει να περιφέρεται, έχοντας κλείσει πομπούς εδώ και πολλές ώρες. Ωστόσο διατηρεί απόσταση 25 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα απέστειλε :

-Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

-Επιστολή προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εντός μιας συγκυρίας που η Τουρκία προκαλεί και με τους S400. Στην επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η στάση αυτή δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και είναι σε αντίθεση του Προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

-Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζεπ Μπορέλ η οποία θα υπενθυμίζει το δικαίωμα της χώρας μας για επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης που αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης όπου σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις χώρες της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός της, οι άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να της παράσχουν βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

-Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

-Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Έντονο διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

-Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής -FRONTEX, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που η Τουρκία θέλει να αναμιχθεί, εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα θα γίνει προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη λήγει η παράνομη τουρκική Navtex για το «Όρουτς Ρέις».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή