ΔΝΤ: Πιθανή η χρεοκοπία της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Οι διεθνείς σαρωτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας πλήττουν βαριά την ρωσική οικονομία.
via Associated Press

Η Ρωσία μπορεί να χρεοκοπήσει μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Αλλά αυτό δεν θα πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση, ξεκαθάρισε.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και άλλες δημοκρατίες έχουν ήδη «σοβαρό» αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση φέτος.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα έχουν επίσης σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες που εξαρτώνται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και έχουν ήδη οδηγήσει σε ένα κύμα προσφύγων όμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε κατά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε.

Οι κυρώσεις έχουν επίσης τη δυνατότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στους πόρους της και να εξυπηρετεί τα χρέη της, πράγμα που σήμαινε ότι η χρεοκοπία δεν θεωρείται πλέον «απίθανη», είπε η Γκεοργκίεβα.

Ερωτηθείσα εάν μια τέτοια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει μια οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο, απάντησε: «Προς το παρόν, όχι».

Για το αν η Ρωσία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ που εγκρίθηκε για την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, εφόσον η Μόσχα κερδίσει τον πόλεμο και εγκαταστήσει νέα κυβέρνηση, η Γκεοργκίεβα είπε ότι τα κεφάλαια βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στον οποίο έχει πρόσβαση μόνο η ουκρανική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ πέρυσι μπλόκαρε την πρόσβαση των Ταλιμπάν στα κεφάλαια του Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν τον έλεγχο της κυβέρνησης, επικαλούμενο την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την αναγνώριση τους από τη διεθνή κοινότητα.