Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά αεροπλάνα στη βάση στην Κριμαία

H Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
via Associated Press

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτενείς ζημιές και αρκετά κατεστραμμένα ρωσικά αεροπλάνα σε αεροπορική βάση στην Κριμαία όπου σημειώθηκαν εκρήξεις νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

H αεροπορική βάση Σάκι στα δυτικά της προσαρτηθείσας από τη Ρωσία Κριμαίας συγκλονίστηκε από μια σειρά εκρήξεων την Τρίτη, με αποτέλεσμα έναν νεκρό. Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, μα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ενδεχόμενη στοχευμένη επίθεση.

via Associated Press

Σε δημοσίευμα του BBC παρατίθενται δορυφορικές εικόνες από την Planet Labs όπου απεικονίζονται καμένες εκτάσεις από τις φωτιές που ακολούθησαν. Οι κύριοι διάδρομοι φαίνονται άθικτοι, μα τουλάχιστον οκτώ αεροπλάνα φαίνονται να έχουν υποστεί ζημιές και να έχουν καταστραφεί, εκτός υποστέγων.

Οι εικόνες «πριν και μετά» της Planet Labs, που λαμβάνει μεγάλο όγκο δορυφορικών δεδομένων σχετικά με την Ουκρανία, είναι η πρώτη ανεξάρτητη επιβεβαίωση για ζημιές στη βάση. Μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, ενώ είναι άγνωστο τι ακριβώς προκάλεσε την καταστροφή.

via Associated Press

Η Ρωσία επιμένει πως οι εκρήξεις οφείλονται σε πυρομαχικά που εξερράγησαν σε αποθήκες λόγω παραβίασης κανόνων ασφαλείας. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας άφησε να εννοηθεί πως ευθύνονται απερίσκεπτοι Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι «κάπνιζαν σε επικίνδυνα μέρη».

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία είχε κάνει λόγο για μια ντουζίνα κατεστραμμένα αεροπλάνα, κάτι που η Ρωσία αρνήθηκε. Οι νέες εικόνες δείχνουν ότι όντως καταστράφηκαν αεροσκάφη.

via Associated Press

Ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κλιμάκωση του πολέμου: Η Ρωσία τον προηγούμενο μήνα είχε απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις, με τον πρώην πρόεδρο Μεντβέντεφ να ισχυρίζεται πως θα ακολουθούσε «Ημέρα της Κρίσης» αν η Ουκρανία στόχευε την Κριμαία. Σημειώνεται πως η Κριμαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας, μα προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, κάτι που πολλοί Ουκρανοί εκλαμβάνουν ως την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία.