Καταστήματα κλείνουν φώτα και ετοιμάζονται για μειωμένο ωράριο λειτουργίας

Δύσκολος προμηνύεται για τους λιανοπωλητές ο φετινός χειμώνας λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.
Europa Press News via Getty Images

Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται και η απειλή για διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου με δελτίο μεγαλώνει, ορισμένοι ευρωπαίοι λιανοπωλητές σβήνουν τα φώτα και εξετάζουν το ενδεχόμενο μικρότερου ωραρίου λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα.

Τα αφεντικά της ενέργειας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προέτρεψαν ανθρώπους και επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση που κάνουν και να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές φυσικού αερίου εάν υπάρχουν ελλείψεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

via Associated Press

Το αυστριακό παράρτημα της πολυεθνικής αλυσίδας SPAR Group αποφάσισε να μειώσει τις ώρες φωτισμού στις βιτρίνες και έξω από τα περισσότερα από 1.500 καταστήματά του σε όλη τη χώρα.

Η κίνηση αυτή θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του κατά ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως, είπε εκπρόσωπός του, χωρίς να αναφέρει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει από αυτό.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής στη Γαλλία, Leclerc, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να μειώσει τις ώρες λειτουργίας στα καταστήματά του για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ρεύματος.

Europa Press News via Getty Images

Μερικές ημέρες νωρίτερα, η γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour υπέγραψε μια «Χάρτα EcoWatt» με τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Ορισμένοι λιανοπωλητές από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων των βελγικών Colruyt και Ahold έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους εγκαίρως.

«Δεν σχεδιάζονται συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά η σταθερή φιλοδοξία είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ως μέρος της συνολικής ενεργειακής μας πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος του Colruyt. «Γι′ αυτό δεν έχουμε φωτεινές πινακίδες, επιλέγουμε κλειστούς καταψύκτες, κ.λπ.».

Europa Press News via Getty Images

Η εταιρεία διαθέτει 44 καταστήματα «μηδενικών ορυκτών καυσίμων», τα οποία δεν χρησιμοποιούν μαζούτ ή φυσικό αέριο, αλλά θερμαίνονται εξ ολοκλήρου από την περισσευούμενη θερμότητα και την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η Ahold αναζητά επίσης τρόπους για να μειώσει τη χρήση της ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Φρανς Μίλερ. «Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για τις ώρες λειτουργίας, αλλά εξετάζουμε πολύ περισσότερο τη χρήση της ενέργειας», είπε.

Η εταιρεία είχε ήδη κάποια προγράμματα εξοικονόμησης αερίου, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των καταστημάτων Albert Heijn εξ ολοκλήρου με αειφόρο ενέργεια το επόμενο έτος.

Στην Ισπανία, με βάση τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, που τέθηκαν σε ισχύ στους χώρους που υποδέχονται κοινό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα φώτα στις βιτρίνες των καταστημάτων και ο φωτισμός των δημόσιων κτιρίων θα σβήνουν από τις 22:00.

Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι είναι επίσης υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει το αυτόματο κλείσιμο των θυρών τους ώστε να αποφεύγεται η ενεργειακή σπατάλη.