Δρόμοι του νερού: Δυο αισθητηριακοί περίπατοι στα ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Από το Μουσείο Ηρακλειδών και την Όχι Παίζουμε το Σάββατο και την Κυριακή 4 και 5 Δεκεμβρίου.
Κολωνάκι, Δεξαμενή: Ανδριάνειο υδραγωγείο
Eurokinissi
Κολωνάκι, Δεξαμενή: Ανδριάνειο υδραγωγείο

Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως στο υπόγειο της πόλης, από τις παρυφές της Πάρνηθας μέχρι και την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, εκτείνεται ένα αρχαίο μνημείο με ιστορία σχεδόν 2000 ετών, το οποίο μεταφέρει ακόμα νερό, ενώ διατρέχει υπογείως οκτώ διαφορετικούς δήμους.

Ο λόγος για το Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας - που πήρε το όνομά του από τον ουμανιστή και βαθύτατα φιλέλληνα Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό ( 24 Ιανουαρίου 76 - 10 Ιουλίου 138) ο οποίος προίκισε την Αθήνα με πολλά δημόσια κτήρια. Τα οικοδομικά έργα του Αδριανού στην Αθήνα ήταν αξιοσημείωτα. Φρόντισε για την αποπεράτωση του Ναού του Ολυμπίου Διός, που κτιζόταν επί πέντε αιώνες και ξεκίνησε την ανοικοδόμηση πολλών δημόσιων κτιρίων, ανάμεσα στα οποία και το προαναφερθέν υδραγωγείο. Η Πύλη του Αδριανού και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού σώζονται ακόμη σήμερα.

Και είναι αυτό το υδραγωγείο, ένα σπουδαίο ρωμαϊκό μνημείο διαδημοτικής χωροθέτησης και υπερτοπικής σημασίας, που δοκιμάζει να μας συστήσει το Μουσείο Ηρακλειδών συνδιοργανώνοντας με την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project την πραγματοποίηση δύο περιπάτων στα ίχνη του στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Δρόμοι του Νερού».

Δύο βόλτες αισθητηριακής χαρτογράφησης προσκαλούν παιδιά και γονείς να επαν-ανακαλύψουν την πόλη μέσα από τις αισθήσεις τους και να γνωριστούν με τον αθέατο, πολύτιμο αυτό πόρο.

Οι περίπατοι

1η βόλτα: Σάββατο 4/12, 14.30-17.30, Πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων - Πλατεία Κιτσίκη. Σημείο Εκκίνησης: Πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων

2η βόλτα: Κυριακή 5/12, 11.00-14.00, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Πλατεία Δεξαμενής. Σημείο Εκκίνησης: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Εκτός από την εμπειρία της ίδιας της χαρτογράφησης, οι βόλτες θα περιλαμβάνουν μια σύντομη διαδραστική συζήτηση πάνω στις καταγραφές των συμμετεχόντων, όπως και την περαιτέρω γνωριμία με το αθέατο υδραγωγείο μέσα από μια βιωματική δράση και μερικές κλεφτές ματιές στο εσωτερικό του.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω συμπλήρωσης της φόρμας συμμετοχής.

Οι συντελεστές:

Ειρήνη Αλεξίου: Χορογράφος, Χορεύτρια, Δασκάλα Γιόγκα

Άννα Μαγουλιώτη: Εκπαιδευτικός, Σκηνογράφος

Κατερίνα Πρωτονοταρίου: Μηχανικός με ειδίκευση στην Πολεοδομία-Χωροταξία, Ηθοποιός

Γιώργος Σαχίνης: Σκηνοθέτης, Πολιτικός Μηχανικός και expert πάνω στο Αδριάνειο υδραγωγείο

Herakleidon Museum / Δρόμοι του Νερού
Herakleidon Museum
Herakleidon Museum / Δρόμοι του Νερού

Λίγα λόγια για το έργο «Δρόμοι του Νερού»

Οι δράσεις είναι μέρος του έργου «Δρόμοι του Νερού» που υλοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, από το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, μέσα από το έργο, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του νερού ως πολιτισμικού κεφαλαίου. Το έργο χρησιμοποιεί το νερό ως αφήγημα για να εξερευνήσει τον δημόσιο χώρο και την ιστορία του μέσα από δημιουργικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και έργα νέων καλλιτεχνών, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων γύρω από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην ενδυνάμωση της σχέσης του πολίτη με την πόλη.

Προτείνετε μια διόρθωση