Η Air New Zealand ζυγίζει τους επιβάτες της πριν επιβιβαστούν στις διεθνείς πτήσεις

Πριν κάνουν check-in οι ταξιδιώτες ανεβαίνουν σε ψηφιακή ζυγαριά.
via Associated Press

Πώς θα σας φαινόταν εάν μαζί με τις αποσκευές σας ζύγιζαν κι εσάς πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο για τον επόμενο προορισμό σας;

Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, όμως στην μακρινή Νέα Ζηλανδία η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από την Air New Zealand, να ζυγίσει τους επιβάτες που αναχωρούν με διεθνείς πτήσεις από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ωκλαντ.

Το πιλοτικό (προς το παρόν) πρόγραμμα της Air New Zealand, για το βάρος των επιβατών, θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουλίου και θα συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με το συνολικό βάρος που μεταφέρουν τα αεροπλάνα, με σκοπό να γίνεται καλύτερη κατανομή του στη διάρκεια των πτήσεων.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι «στόχος της είναι να ζυγίζουμε ό,τι μπαίνει στο αεροσκάφος, από το φορτίο μέχρι τα γεύματα και τις αποσκευές».

NIGEL MARPLE via Reuters

Ο Alastair James, ειδικός βελτίωσης ελέγχου φορτίου της αεροπορικής εταιρείας υποστηρίζει ότι «για τους πελάτες, το πλήρωμα και τις βαλίτσες καμπίνας, υπολογίζεται ένα μέσου όρου βάρους, που εκτιμάται αργότερα στην έρευνα».

Κι αν η διαδικασία ακούγεται απλή, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζυγιστούν.

Άλλωστε, είναι ένα προσωπικό ζήτημα και οι περισσότεροι επιβάτες αρνούνται να το αποκαλύψουν. Έτσι, η εταιρεία για να πείσει και τους πιο δύσπιστους, δεσμεύτηκε ότι τα προσωπικά αυτά δεδομένα θα μείνουν απόρρητα και ανώνυμα.

Έτσι, την ώρα που οι αποσκευές ζυγίζονται, πριν κάνουν check-in για την πτήση τους, ανεβαίνουν σε μια δεύτερη ψηφιακή ζυγαριά. Οι πληροφορίες σχετικά με το βάρος τους δεν είναι ορατές στην οθόνη αλλά μεταφέρονται απευθείας σε μια κλειστή πλατφόρμα δεδομένων.

NIGEL MARPLE via Reuters

Ζύγισμα και στις πτήσεις εσωτερικού

Αυτή ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Air New Zealand ζητά από τους επιβάτες να ανέβουν στη ζυγαριά πριν επιβιβαστούν στις πτήσεις τους. Οι επιβάτες εσωτερικού συμμετείχαν σε αντίστοιχη έρευνα το 2021, ενώ αυτή για τους ταξιδιώτες των διεθνών πτήσεων καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ των ατόμων που ενδέχεται να κληθούν να λάβουν μέρος στην έρευνα είναι και αυτοί που ταξιδεύουν με απευθείας πτήση από το Ώκλαντ προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.

Η πτήση των 17 ωρών ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο ως βασικός άξονας της στρατηγικής της Air NZ μετά την πανδημία και είναι μια από τις μεγαλύτερες πτήσεις στον κόσμο.

(με πληροφορίες από CNN)