Η άλλη Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τραγικά χαμηλά και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν

Εκεί που «βασιλεύουν» οι αρνητές των εμβολίων και τα fake news.
via Associated Press

Περίπου το 72% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 χωρών-μελών έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού, αλλά τα τραγικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες της ανατολικής ΕΕ απειλούν με κατάρρευση τα ασφυκτικά γεμάτα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα νοσοκομεία.

via Associated Press

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία υστερούν δραματικά, ως τα δύο λιγότερο εμβολιασμένα κράτη της ΕΕ, με μόλις 22% και 33% του ενήλικου πληθυσμού τους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων ανάγκασε τις αρχές να αυστηροποιήσουν τα περιοριστικά μέτρα, την ώρα που άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία και η Πορτογαλία, έχουν ξεπεράσει το 80% στην εμβολιαστική κάλυψη και έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς.

via Associated Press

Η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., είπε ότι το «ανησυχητικό χάσμα» στους εμβολιασμούς πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Η Σλοβακία, η Κροατία και η Λετονία έχουν εμβολιάσει περίπου το 50% όλων των ενηλίκων τους. Αλλά η εμβολιαστική εκστρατεία σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παραμένει αδύναμη ή μειωμένη.

via Associated Press

Στη Νορβηγία, η οποία έχει εμβολιάσει περίπου το 70%, οι αρχές ήραν το Σάββατο όλους τους περιορισμούς, τους οποίους η πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ χαρακτήρισε «τα αυστηρότερα μέτρα σε καιρό ειρήνης». Η γείτονα της, Δανία, έχει άρει τους περιορισμούς για τον ιό από τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης εγκαταλείψει τους περισσότερους περιορισμούς της πανδημίας λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Αντίθετα, στο Ινστιτούτο Πνευμονολογίας «Μάριους Νάστα» του Βουκουρεστίου, οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες. Το 98% από το σύνολο των νοσηλευομένων με κορονοϊό δεν είναι εμβολιασμένοι.

via Associated Press

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα, οι άνθρωποι φτάνουν τώρα με πιο σοβαρές μορφές της νόσου, σύμφωνα με τους γιατρούς. Πολλοί ασθενείς είναι νεότεροι σε σχέση με πριν και καταλήγουν σε διασωλήνωση πολύ πιο γρήγορα.

Οι καθημερινές νέες μολύνσεις από κορονοϊό στη Ρουμανία, μια χώρα 19 εκατομμυρίων, αυξήθηκαν εκθετικά τον τελευταίο μήνα, ενώ η χορήγηση εμβολίων έχει μειωθεί σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Τα κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το 91,5% των θανάτων από COVID-19 στη Ρουμανία μεταξύ 18-23 Σεπτεμβρίου ήταν άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Την Κυριακή, 1.220 από τις 1.239 κλίνες στη Ρουμανίας καταλαμβάνονταν από ασθενείς με Covid. Σε πολλές περιπτώσεις, μόνο ο θάνατος απελευθέρωνει τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

via Associated Press

Στη γειτονική Βουλγαρία, ένα ανησυχητικό 23% των ανθρώπων δηλώνει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί, σε σύγκριση με 9% σε ολόκληρο το μπλοκ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Σε αμφότερες τις χώρες υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη κουλτούρα που προωθεί τα fake news ως προς τα εμβόλια. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Μερικές φορές οι ιατροί στην Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους. Τον Σεπτέμβριο στο λιμάνι Βάρνα της Βουλγαρίας, μια ομάδα αντιεμβολιαστών επιτέθηκε σε ιατρική ομάδα σε κινητό σταθμό εμβολιασμού.

Οι ειδικοί λένε ότι οι αρνητές των εμβολίων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες ολόκληρης της ηπείρου να τερματίσει την πανδημία.

Δημοφιλή