Τρίτη δόση εμβολίου με Pfizer, ποιοι δεν χρειάζεται να την κάνουν

Διευκρινίσεις για την αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού. Ανάγκη εμβολιασμού και για τον ιό της γρίπης.
Eurokinissi

Σε νέες διευκρινίσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφορικά με την χορήγηση της λεγόμενης αναμνηστικής δόσης εμβολίου είπε ότι ξεκίνησε στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων και σύντομα αναμένεται η χορήγηση και στους άνω των 65 ετών.

Η σύσταση για την 3η δόση είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις 2 δόσεις (ή μια αν πρόκειται για το μονοδοσικό), τόνισε η κα. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι το mRNA της Pfizer για όλους (ακόμα και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca). Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson να είναι είτε με Pfizer είτε με J&J εκ νέου.

Aτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους, και κατά την κύηση και κατά τον θηλασμό.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού ότι δεν επηρεάζουν» και «δεν έχουν επιστημονική υπόσταση» όσα λέγονται περί του αντιθέτου, πρόσθεσε.

Προηγουμένως είχε αναφερθεί εκτενώς στην αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του ιού της γρίπης. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο - όπως τόνισε - να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη. Μάλιστα εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορονοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη η σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης σε σχέση με πέρυσι.

Οι περιφερειακές ενότητες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης καταγράφονται σε δέκα Περιφερειακές Ενότητες. Πρόκειται για Αρκαδία, Ξάνθη, Πέλλα, Σέρρες, Ηλεία, Φωκίδα, Δράμα, Δυτική Αττική, Πιερία, Κιλκίς και Ευρυτανία.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις σε αυτές τις περιοχές και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος με τους ιδιώτες επαγγελματίες υγείας για δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Υπενθύμισε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε για τους παιδιάτρους, αλλά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ιδιώτης ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Υπενθύμισε επίσης ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς και αφού έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση. Η λίστα με τους δικαιούχους όταν παρέλθει το 6μηνο από την δεύτερη δόση θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 25.000 με την τρίτη δόση από την ομάδα των ανοσοκατασταλμένων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος σε όσους έχουν νοσήσει είπε ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης τους 6 μήνες και πλήρως εμβολιασμένος είναι κάποιος που έχει κάνει την μία δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 12.080.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 6.415.000 πολίτες, δηλαδή το 61,1% του γενικού πληθυσμού και 70,5% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.060.000 πολίτες, δηλαδή το 57,7% του γενικού πληθυσμού και 67,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Παραδόσεις εμβολίων

Η Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να λάβει από τις συμφωνίες με την ΕΕ για το 2021, 27.576.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 16.140.000 πολιτών. Αναμένεται να παραλάβουμε 13.900.000 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, 1.896.000 δόσεις από την Moderna, 7.080.000 δόσεις εμβολίου από AstraZeneca και 4.700.000 Johnson & Johnson.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει παραλάβει 12.177.000 δόσεις Pfizer, 1.896.000 δόσεις Moderna, 3.830.400 AstraZeneca και 765.000 δόσεις Johnson & Johnson.

Οι 12 εκατ. εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης έχουν γίνει ως εξής:

Με το εμβόλιο της Pfizer έγιναν 8.995.116 δόσεις, ποσοστό 74,6% των εμβολιασμών

Με το εμβόλιο της Moderna έγιναν 1.096.647 δόσεις

Με το εμβόλιο της AstraZeneca έγιναν 1.540.288 δόσεις

Με το εμβόλιο της Johnson & Johnson έγιναν 431.640 δόσεις

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δωρεά 1.540.000 δόσεων εμβολίου AstraZeneca σε 10 χώρες. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει με 510.000 δόσεις στο πρόγραμμα covax και βρίσκεται σε διαδικασία και για πώληση σε τρίτες χώρες εμβολίων AstraZeneca και Pfizer.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή