Η απίστευτη ιστορία της οσκαρικής ηθοποιού που έγινε τραγουδοποιός μετά από μια επιπλοκή σε χειρουργείο

Ένα νέο ταλέντο που τώρα μπορεί να της χαρίσει ένα ακόμη Όσκαρ.
Theo Wargo via Getty Images

Η Μαίρη Στίνμπεργκεν είναι Αμερικανίδα ηθοποιός που έχει βραβευτεί με Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου στην ταινία του ’80 «Μέλβιν και Χάουαρντ».

Πλέον είναι και τραγουδοποιός. Δεν είναι περίεργο άλλωστε για ένα καλλιτέχνη να υπηρετεί πάνω από μια τέχνες.

Το εντυπωσιακό στην ιστορία της Μαίρη Στίνμπεργκεν ωστόσο είναι πως απέκτησε αυτό το ταλέντο στη μουσική. Ένα ταλέντο που για αρκετούς μπορεί να της χαρίσει άμεσα ένα ακόμη Όσκαρ.

Ήταν ένα απλό χειρουργείο που έκανε στο χέρι της το 2009. Όταν ξύπνησε από την αναισθησία, τίποτα δεν ήταν το ίδιο.

Η Μαίρη Στίνμπεργκεν με τον σύζυγό της, επίσης ηθοποιό, Τεντ Ντάνσον.
Kyle Grillot / Reuters
Η Μαίρη Στίνμπεργκεν με τον σύζυγό της, επίσης ηθοποιό, Τεντ Ντάνσον.

«Αισθάνθηκα περίεργα αμέσως μόλις ξύπνησα από την αναισθησία», λέει στο IndieWire.

«Ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να το περιγράψω είναι ότι απλώς ένιωθα ότι ο εγκέφαλός μου ήταν μόνο μουσική και οτιδήποτε μου έλεγαν γινόταν μουσική. Όλες οι σκέψεις μου έγιναν μουσικές. Κάθε πινακίδα του δρόμου έγινε μουσική. Δεν μπορούσα να μπω σε καμία άλλη συχνότητα»

Αυτές οι μουσικές ικανότητες -που αρχικά ήταν ενοχλητικές και τρομακτικές- ήταν επιπλοκή του χειρουργείου.

«Δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ, δεν μπορούσα να παίξω. Δεν μπορούσα να μάθω τα λόγια», είπε για τους πρώτους δύο μήνες μετά την επέμβαση. «Ο σύζυγός μου [Τεντ Ντάνσον] και εγώ ήμασταν φοβισμένοι».

Όπως λέει η Στίνμπεργκεν, πάλεψε πολύ με αυτή τη συνεχόμενη μουσική που έπαιζε μέσα στο κεφάλι της για αρκετούς μήνες. Μετά από κάποιους μήνες αποφάσισε να το αποδεχτεί.

«Πήρα τηλέφωνο έναν πολύ ταλαντούχο φίλο και του είπα: ”Κοίτα, αν έρχομαι κάθε μέρα και σου τραγουδάω αυτό που ακούω στο κεφάλι μου, μπορείς να με βοηθήσεις να τα κάνω τραγούδια;”».

Εκείνη την εποχή δεν είχε ιδέα από μουσική, δεν είχε μάθει ποτέ να γράφει μουσική ή να παίζει κάποιο όργανο. Όμως έμαθε. Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια εκείνο το καλοκαίρι. Διάλεξε τα 12 καλύτερα και έστειλε σε έναν δικηγόρο. Χρησιμοποίησε το όνομα της μητέρας της. Τελικά κατέληξε με ένα συμβόλαιο σύνθεσης τραγουδιών με την Universal. Ήταν το πρώτο βήμα που μετά από 10 χρόνια, μέσω της μουσικής, είναι κοντά σε ένα ακόμη Όσκαρ.

Το τραγούδι Glasgow (No Place Like Home) που έχει γράψει για την ταινία Wild Rose, έχει πολλές πιθανότητες να προταθεί για τα Όσκαρ του 2020.

Η ταινία έχει πολλά τραγούδια, αφού αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας από τη Σκωτία που παλεύει να καθιερωθεί στον κόσμο της κάντρι μουσικής.

Ο σκηνοθέτης Τομ Χάρπερ, είχε βρει την ηθοποιό του, Τζέσι Μπάκλεϊ. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε το τραγούδι για το φινάλε του που θα ολοκλήρωνε την ταινία.

Η Universal έδωσε κάποια ντέμο αλλά κανένα δεν τους έκανε κλικ. Και μετά συνέβη: Στο τέλος άκουσαν ένα δείγμα από ένα τραγούδι που λεγόταν Glasgow (No Place Like Home). Όταν το άκουσε ήξερε ότι αυτό ήταν το τραγούδι που έψαχνε. Το ίδιο αισθάνθηκε και η πρωταγωνίστρια του.

Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη όταν έμαθαν ποιος ήταν πίσω από το τραγούδι. Μια πρώην ηθοποιός που κανείς δεν ήξερε ότι την είχε κερδίσει -μετά από πολύ αγώνα όπως παραδέχεται η ίδια- η μουσική.