Η British Airways ακυρώνει εκατοντάδες καλοκαιρινές πτήσεις

Η ανακοίνωση θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να πετάξουν από τα αεροδρόμια Heathrow και Gatwick του Λονδίνου.
1 Ιουνίου 2022. Από τις αρχές του καλοκαιριού οι ουρές είναι μόνιμες στο Χίθροου, καθώς μετά τις χιλιάδες απολύσεις λόγω της πανδημίας, ο τουρισμός επέστρεψε και η αεροπορική κίνηση αιφνιδίασε τους πάντες, με αποτέλεσμα τις ουρές και τις καθημερινές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων. (Photo by Carl Court/Getty Images)
1 Ιουνίου 2022. Από τις αρχές του καλοκαιριού οι ουρές είναι μόνιμες στο Χίθροου, καθώς μετά τις χιλιάδες απολύσεις λόγω της πανδημίας, ο τουρισμός επέστρεψε και η αεροπορική κίνηση αιφνιδίασε τους πάντες, με αποτέλεσμα τις ουρές και τις καθημερινές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Carl Court via Getty Images

Η British Airways ανακοίνωσε (Τρίτη 5 Ioυλίου) ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες ακόμη καλοκαιρινές πτήσεις, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο, αφού οι κινήσεις που ήδη ανακοινώθηκαν για περικοπή των προγραμματισμένων πτήσεων αποδείχθηκαν ανεπαρκείς: η λειτουργία των μεγαλύτερων αεροδρομίων του Λονδίνου παραμένει εδώ και εβδομάδες προβληματική, με πτήσεις να ακυρώνονται καθώς οι ελλείψεις προσωπικού πολλών ειδικοτήτων δημιουργούν συνεχώς δυσλειτουργίες. Ως αποτέλεσμα, καθημερινά καθυστερούν ή ακυρώνονται πτήσεις.

Η ανακοίνωση της British Airways θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να πετάξουν από τα αεροδρόμια Χίθροου (Heathrow) και Γκάτγκουικ (Gatwick) του Λονδίνου.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την άνοιξη ότι θα ακυρώσει το 10% των πτήσεων της από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, προκειμένου να αποφύγει την ακύρωση πτήσεων κατά την ημέρα της αναχώρησης.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό των ακυρώσεων πτήσεων της «τελευταίας στιγμής» αυξήθηκε σε περίπου 11%. Η BA ανακοίνωσε ότι προσφέρει στους πελάτες επιστροφές χρημάτων ή επανακράτηση για άλλες πτήσεις.

Νέα «προληπτικά» μέτρα

«Πήραμε προληπτικά μέτρα νωρίτερα φέτος για να μειώσουμε το θερινό μας πρόγραμμα πτήσεων ώστε να παρέχουμε στους πελάτες όσο το δυνατόν περισσότερη έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τυχόν αλλαγές στα ταξιδιωτικά τους σχέδια», δήλωσε η British Airways.

«Καθώς ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της, δυστυχώς, κατέστη αναγκαίο να γίνουν κάποιες περαιτέρω μειώσεις», πρόσθεσε.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού σε θέσεις εργασίας - από χειριστές αποσκευών έως προσωπικό ασφαλείας. Οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια μετά την άρση των περιορισμών του κορονοϊού σε πολλά κράτη, έχουν ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια και αυξάνονται οι καθυστερήσεις πτήσεων.

Οι ακυρώσεις της British Airways έρχονται έπειτα από μία ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων της στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ενόψει διαφωνίας με τη διοίκηση για τις αμοιβές. Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού check-in, θα αποφασίσουν για τις ημερομηνίες μίας αναμενόμενης απεργίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών.