Η διατροφή-ελιξήριο που επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν βασικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο.
istetiana via Getty Images

Η κατανόηση των βιολογικών διεργασιών της γήρανσης θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να παραμείνουμε υγιέστεροι κατά τη διάρκεια της ζωής μας - και μια νέα μελέτη συνδέει την ταχύτητα με την οποία γερνά ο εγκέφαλός μας με τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν χαρτογράφησαν μετά από μαγνητικές τομογραφίες τους εγκεφάλους 100 εθελοντών ηλικίας μεταξύ 65 και 75 ετών, αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ ορισμένων διατροφών και της βραδύτερης γήρανσης του εγκεφάλου.

Εντόπισαν δύο διαφορετικούς τύπους γήρανσης του εγκεφάλου - και η πιο αργή γήρανση συνδέθηκε με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών παρόμοια με αυτή που θα λάμβανες από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι είναι μία από τις καλύτερες για το σώμα μας.

«Ερευνήσαμε συγκεκριμένους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών, όπως τα προφίλ λιπαρών οξέων, γνωστά στη διατροφική επιστήμη ότι προσφέρουν δυνητικά οφέλη για την υγεία», είπε ο νευροεπιστήμονας Αρον Μπάρμπεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος για να αναζητήσουν βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών: σταθερά επιστημονικά στοιχεία για το τι έτρωγαν και έπιναν αυτά τα ηλικιωμένα άτομα, αναφέρει το Science Alert.

Τα λιπαρά οξέα, όπως αυτά στο ψάρι και το ελαιόλαδο, και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε που υπάρχουν στο σπανάκι και τα αμύγδαλα, ήταν μεταξύ των ευεργετικών βιοδεικτών που εντοπίστηκαν, καθώς και τα καροτενοειδή, φυτικές χρωστικές που βρέθηκαν στα καρότα και στην κολοκύθα και τα οποία είχαν προηγουμένως βρεθεί ότι μειώνουν φλεγμονή στο σώμα και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Ένας άλλος ωφέλιμος βιοδείκτης που σχετίζεται με την βραδύτερη γήρανση σε αυτή την έρευνα ήταν η χολίνη, η οποία περιέχεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους κρόκους αυγών και την ακατέργαστη σόγια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γήρανση του εγκεφάλου τόσο μέσω μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου όσο και μέσω γνωστικών αξιολογήσεων.

«Αυτό μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή κατανόηση της σχέσης μεταξύ αυτών των παραγόντων», λέει ο Barbey.

«Εξετάζουμε ταυτόχρονα τη δομή του εγκεφάλου, τη λειτουργία και τον μεταβολισμό, αποδεικνύοντας μια άμεση σχέση μεταξύ αυτών των ιδιοτήτων του εγκεφάλου και των γνωστικών ικανοτήτων».

Τα στοιχεία τώρα δείχνουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς γερνά ο εγκέφαλος και κάθε νέα μελέτη βοηθά στην παροχή μεγαλύτερης εικόνας για το πώς ο εγκέφαλός μας συνδέεται στενά με κάθε άλλο μέρος και λειτουργία του σώματος.

Αυτή η έρευνα κατέγραψε μόνο ένα στιγμιότυπο στο χρόνο και δεν είναι αρκετά περιεκτική για να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε μια μελέτη του 2023, η οποία παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για 12 χρόνια και βρήκε επίσης μια σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της χαμηλότερης γνωστικής έκπτωσης.

Στη συνέχεια, η ομάδα θέλει να κάνει κλινικές δοκιμές σε σημαντικό χρονικό διάστημα για να δει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσουν τη γήρανση του εγκεφάλου. Είναι πιθανό ότι απλές τροποποιήσεις στο τι τρώμε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο npj Aging.