Ο κρίσιμος λόγος που πρέπει όλοι να βάλουμε περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή μας

Μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα στάδια της ημέρας.
Taking pills
Kinga Krzeminska via Getty Images
Taking pills

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Google Trends, το ενδιαφέρον για το μαγνήσιο έχει αυξηθεί τους τελευταίους 18 μήνες και η βιταμίνη έχει συνδεθεί με τάσεις όπως το Sleepy Girl Mocktail στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, περισσότερο από μια παροδική μόδα, το μαγνήσιο έχει μια σειρά από οφέλη που μπορούν να μας βοηθήσουν με τα πάντα από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που θα πάμε για ύπνο.

Μπορεί να είναι δημοφιλές, αλλά αυτό δεν είναι βραχυπρόθεσμη μόδα.

Τα οφέλη για την υγεία του γλυκινικού μαγνησίου

Σύμφωνα με το Healthline, το γλυκινικό μαγνήσιο* μπορεί να βοηθήσει σε μια ολόκληρη σειρά καταστάσεων, όπως:

Να ανακουφίσει το άγχος
Να προάγει την υγεία των οστών
Να διαχειριστεί το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Να διατηρεί τακτικούς καρδιακούς ρυθμούς
Να μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS)
Να ενισχύει την απόδοση της άσκησης
Να μειώνει τον πόνο

Επιπλέον, τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία και τη διαχείριση της ινομυαλγίας, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Κιτρικό μαγνήσιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς του εντέρου στο ZOE, το κιτρικό μαγνήσιο** μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί είπαν: «Το κιτρικό μαγνήσιο χρειάζεται συνήθως 30 λεπτά έως 6 ώρες για να διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου. Είναι το ίδιο με το θειικό μαγνήσιο και το υδροξείδιο».

Η Health δηλώνει επίσης ότι το κιτρικό μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ψυχικής υγείας, στη βελτίωση του ύπνου κι ακόμα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Χλωριούχο μαγνήσιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφής στο Dr. Axe, το χλωριούχο μαγνήσιο*** είναι το βασικό συμπλήρωμα για να ξεπεραστεί μια ανεπάρκεια μαγνησίου. Ωστόσο, είναι επίσης χρήσιμο για τη βελτίωση της αντοχής, την υπέρβαση των μυϊκών πόνων και γενικά για την προώθηση της χαλάρωσης

Ποια φαγητά περιλαμβάνουν μαγνήσιο;

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic «Γενικά, πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι τα χόρτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ξερά φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το φύτρο σιταριού, το σιτάρι και το πίτουρο βρώμης. Η συνιστώμενη διατροφική δόση μαγνησίου για ενήλικες άνδρες είναι 400-420 mg την ημέρα. Για τις ενήλικες γυναίκες είναι 310-320 mg την ημέρα».

* Το Magnesium Glycinate, επίσης γνωστό ως γλυκινικό ή διγλυκινικό μαγνήσιο, είναι μια οργανική ένωση που αποτελείται από μαγνήσιο συνδεδεμένο με μόρια γλυκίνης

** Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένα παρασκεύασμα μαγνησίου σε μορφή άλατος με κιτρικό οξύ σε αναλογία 1:1. Περιέχει κατά βάρος 11,23% μαγνήσιο

*** Το χλωριούχο μαγνήσιο είναι το όνομα για τη χημική ένωση με τον τύπο MgCl2 και τα διάφορα ένυδρα MgCl2 (H2O) x. Αυτά τα άλατα είναι τυπικά ιοντικά αλογονίδια, είναι ιδιαίτερα διαλυτά στο νερό.