Πόσες θερμίδες πρέπει να κάψουμε μέσω άσκησης ή διατροφής για να χάσουμε 1 κιλό λίπους

Η σχέση μεταξύ των θερμίδων και της απώλειας βάρους είναι απαράβατη
.
Francesco Carta fotografo via Getty Images
.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα κιλό λίπους στο σώμα μας και πώς αυτό επηρεάζει τη διαδικασία απώλειας ή αύξησης βάρους. Ας δούμε τη σχέση μεταξύ των θερμίδων και του λίπους.

Τι είναι οι θερμίδες

Ας ξεκινήσουμε με το βασικό: τι είναι μια θερμίδα; Μια θερμίδα είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ενέργεια που παρέχεται από τα τρόφιμα και τα ποτά ή υγρά που καταναλώνουμε. Ορίζει ουσιαστικά πόση ενέργεια παίρνουμε από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Οι θερμίδες σε ένα κιλό λίπους

Τώρα, ας έρθουμε στο λίπος που μας ενδιαφέρει. Πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα κιλό λίπους;

Είναι περίπου 7.700 οι θερμίδες σε ένα κιλό λίπους. Αυτό σημαίνει ότι για να χάσουμε ένα κιλό λίπους, πρέπει να κάψουμε 7.700 θερμίδες μέσω της άσκησης ή μέσω της διατροφής.

Παράδειγμα

Αν στην καθημερινότητά μας χρειάζεται να καταναλώνουμε 2500 θερμίδες για να παραμείνουμε στα κιλά και το βάρος που ήδη έχουμε, αν καταναλώνουμε 400 θερμίδες λιγότερες κάθε ημέρα, σε 19 ημέρες θα έχουμε χάσει περίπου χίλια γραμμάρια – ένα κιλό λίπους (19 x 400 = 7600 kcal).

Η σχέση μεταξύ των θερμίδων και της απώλειας βάρους είναι απαράβατη. Αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε, θα αποθηκεύονται ως λίπος. Αντίθετα, αν καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, θα μειώνεται το σωματικό μας βάρος.

Πως θα χάσουμε βάρος

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τον κατάλληλο αριθμό θερμίδων κάθε μέρα για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να έχουμε το σωστό βάρος. Αυτό συνήθως διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστούμε τις θερμίδες μας, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της κατανάλωσης και της επιλογής υγιεινών τροφίμων.

Η άσκηση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να καίμε θερμίδες και να διατηρούμε το βάρος μας υγιές. Κάποιες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και η κολύμβηση, καίνε περισσότερες θερμίδες από άλλες.

Αν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαχείριση των θερμίδων, ένας διατροφολόγος ή διαιτολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε μια προσαρμοσμένη προσέγγιση.

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στη διαχείριση των θερμίδων. Είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς στις επιλογές σας, γιατί οι 7700 θερμίδες που αντιστοιχούν σε 1 κιλό σωματικό λίπους δεν είναι μικρός αριθμός και ίσως το ίδιο και τα κιλά που θα θέλαμε να χάσουμε.

ΠΗΓΗ: fmh.gr