Μια υπερτροφή με ελάχιστες θερμίδες και πολλά οφέλη: Καρδιά, έντερο, σάκχαρο, πίεση

Κυριολεκτικά ταιριάζει παντού. Πέντε ιδέες για να την ενσωματώσουμε σε σνακ και γεύματα που υπόσχονται να μας κρατήσουν χορτάτους όλη μέρα.
damircudic via Getty Images

Με τον όρο chia προσδιορίζουμε τους μικροσκοπικούς σπόρους ενός φυτού που διεθνώς είναι γνωστό ως «Salvia hispanica». Την τελευταία δεκαετία οι σπόροι chia κερδίζουν διαρκώς έδαφος στους κύκλους όσων ενδιαφερόμαστε για τη διατροφή μας. Και δεν είναι καθόλου παράλογο. Ιδίως για εμάς που γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία.

Όλα τα απίθανα οφέλη των σπόρων chia

1. Προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση σπόρων chia είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των δεικτών που εκτοξεύουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως τα υψηλά επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Μάλιστα, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες υπερβαίνει αυτή των αποξηραμένων φρούτων, των ξηρών καρπών, των λιναρόσπορων και των δημητριακών, με μια κουταλιά σπόρων chia να καλύπτει περίπου το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς προωθούν τις τακτικές και άνετες κινήσεις του εντέρου, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των «καλών» βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Πέρα από φυτικές ίνες, οι σπόροι chia περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως ωμέγα-3 λιπαρά και πολυφαινόλες, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα που καταπολεμούν διαταραχές όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το ασβέστιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

3. Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και το μαγνήσιο.

Συν τοις άλλοις, μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σπόρων chia με βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς και μείωση του σακχάρου στο αίμα.

4. Εξισορροπούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Μελέτη του 2021, με 42 συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, απέδειξε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων σπόρων chia την ημέρα για 12 εβδομάδες, συνδέθηκε με σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

5. Μας κρατούν χορτάτους και μας αποτρέπουν από ατασθαλίες

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως οι σπόροι chia, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να φτάσουμε στο πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού και από εκεί στην απώλεια βάρους.

Πώς; Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα, ενώ ενισχύει το αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό.

Η ενσωμάτωση περισσότερων χορταστικών τροφών στο διατροφικό μας πλάνο, όπως οι σπόροι chia, συμβάλλει στη μείωση της όρεξης και της λιγούρας και μας βοηθά να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες.

Πώς θα ενσωματώσουμε τους σπόρους chia στα σνακ και τα γεύματά μας

  • Συνδυάζουμε τους σπόρους chia με ζωικό γάλα ή γάλα ξηρών καρπών και αφήνουμε το μείγμα να πήξει, ώστε να φτιάξουμε την περίφημη πουτίγκα chia, που κάνει θραύση στα social media.
  • Προσθέτουμε τους σπόρους chia στο γιαούρτι, την κρέμα βρώμης και τα δημητριακά μας, για να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του πρωινού μας σε φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη.
  • Χρησιμοποιούμε σπόρους chia σε αρτοσκευάσματα, όπως το σπιτικό ψωμί και τα μάφιν μας.
  • Πασπαλίζουμε τους σπόρους chia πάνω από τις σαλάτες μας για έξτρα τραγανή αίσθηση.
  • Φτιάχνουμε μια μαρμελάδα από σπόρους chia, χωρίς ζάχαρη ανακατεύοντας τους σπόρους με καραμελωμένα φρούτα.

Για να φτιάξουμε μια απλή αλλά χορταστική πουτίγκα chia...

Βάζουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας σπόρους chia και ένα φλιτζάνι γάλα σε ένα βαζάκι και ανακατεύουμε καλά. Μετά από λίγα λεπτά, κουνάμε ξανά το βάζο και αφήνουμε το μείγμα να σφίξει στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην πουτίγκα μας μέλι, σιρόπι σφενδάμου, φρέσκα φρούτα, βούτυρο ξηρών καρπών και αμύγδαλα. Καλή απόλαυση!

(Με πληροφορίες από health).