Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, ανακάλυψε πως σε ασθενείς που υποφέρουν από διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης ή στεφανιαία νόσο, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών υπόσχεται να μειώσει τον λιπόφιλο δείκτη.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/posa-poletima-ofele-epifelassei-yia-ton-oryanismo-mas-e-kathemerine-proslepse-omeya-3-liparon_gr_6419f384e4b0cfde25c76480

Advertisement
Advertisement

Ως λιπόφιλος ορίζεται ο δείκτης ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Όσο χαμηλότερος είναι ο λιπόφιλος δείκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι των μεμβρανών. H ρευστότητα των μεμβρανών έχει μεγάλη σημασία για τη λειτουργία τους. Μεμβράνες που έχουν «στερεοποιηθεί» παύουν να είναι λειτουργικές, γιατί πολλές από τις πρωτεΐνες τους αδρανοποιούνται.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ennea-kataplektikes-trofes-poe-dinoen-ten-proteine-poe-chreiazomaste-me-ton-pio-eyeiino-tropo_gr_63b56288e4b0fe267cac288a

Συν τοις άλλοις, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, συνδέει τον μειωμένο λιπόφιλο δείκτη και με την υψηλότερη συγκέντρωση και το αυξημένο μέσο μέγεθος των σωματιδίων της HDL χοληστερόλης – που μας είναι γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη – και πάει χέρι-χέρι με πολλαπλά καρδιαγγειακά οφέλη.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-kale-cholesterine-mporei-na-meiosei-ton-kindeno-yia-altschaimer_gr_6256d2a1e4b0723f8013db65

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια περιορίζουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι και το λάδι Καμελίνας, ενός ποώδους φυτού της οικογένειας των σταυρανθών. Το λάδι Καμελίνας περιέχει επίσης λινολενικό οξύ, ουσία εξίσου απαραίτητη για τη διατήρηση της ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/superfood-superoils-ta-elaiolada-poe-thorakizoen-ten-eyeia_gr_5ab77373e4b054d118e3b89e

Advertisement

Προκειμένου να καταλήξουν στα πολύτιμα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, ώστε να μελετήσουν τις επιδράσεις της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών στον λιπόφιλο δείκτη. Η πρώτη μελέτη περιελάμβανε 79 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη. Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 33 συμμετέχοντες, και πάλι άνδρες και γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-soeper-eeeryetikes-alla-kai-oi-pio-epivlaveis-trofes-yia-ten-eyeia-tes-kardias-mas_gr_63ea7f89e4b0255caaed51ee

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη 12 εβδομάδων, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Μια ομάδα στην οποία χορηγήθηκε λάδι Καμελίνας, μια δεύτερη στην οποία χροηγήθηκαν γεύματα με λιπαρά ψάρια και μια τρίτη στην οποία προσφέρθηκαν πιάτα με άπαχα ψάρια. 

Advertisement

Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η κατανάλωση τεσσάρων γευμάτων με βάση το λιπαρό ψάρι σε εβδομαδιαία βάση μειώνει τον λιπόφιλο δείκτη. Ο μειωμένος λιπόφιλος δείκτης είναι συνώνυμος της μεγαλύτερης ρευστότητας των κυτταρικών μεμβρανών και ως εκ τούτου, του περιορισμένου καρδιαγγειακού κίνδυνου. 

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών συνδέθηκε μεταξύ άλλων και με αυξημένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL), τα οποία επίσης σχετίζονται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Τέλος, η κατανάλωση άπαχου ψαριού ή λαδιού Καμελίνας, δεν επηρέασε σημαντικά τον λιπόφιλο δείκτη.

Advertisement

Με πληροφορίες από scitechdaily .