Η «έκρηξη» του Σπάικ Λι όταν το «Green Book» πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Και το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter για τον Αφροαμερικανό σκηνοθέτη.
Chris Pizzello/Invision/AP

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, παρά τις ιδιαιτερότητες, όπως την απουσία παρουσιαστή, κύλησε μάλλον ομαλά και μάλλον αδιάφορα.

Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η Τζούλια Ρόμπερτς ανακοίνωσε από σκηνής ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πηγαίνει στην ταινία του Πίτερ Φαρέλι «Green Book» και ο Σπάικ Λι πετάχτηκε σε έξαλλη κατάσταση από τη θέση του, φανερά θυμωμένος, πηγαίνοντας προς το πίσω μέρος της αίθουσας, έτοιμος ουσιαστικά να εγκαταλείψει την τελετή. Όταν επέστρεψε γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στη σκηνή, ενώ δεν χειροκρότησε κατά τη διάρκεια της απονομής.

Όταν αργότερα ο Νεοϋρκέζος σκηνοθέτης -η ταινία του οποίου «BlacKkKlansman: Η Παρείσφρηση» ήταν επίσης υποψήφια στην εν λόγω κατηγορία- ερωτήθηκε για τους λόγους της έντονης αντίδρασης του, στην αρχή απάντησε «ουδέν σχόλιο», αλλά στη συνέχεια είπε «Είμαι καταραμένος. Κάθε φορά που κάποιος κάνει τον σοφέρ σε κάποιον, χάνω».

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για σαφή αναφορά στην ταινία «Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι» (με τους Τζέσικα Τάντι, Μόργκαν Φρίμαν, Νταν Ακρόιντ), που πήρε Όσκαρ Καλύτερης ταινίας το 1990, ενώ ο Λι ήταν υποψήφιος για την ταινία «Κάνε το σωστό». «Όταν το άκουσα νόμιζα ότι ήμουν στο γήπεδο της Μάντισον Σκουέαρ και ο διαιτητής έκανε λάθος» πρόσθεσε.

Τραμπ: «... Όταν ο Σπάικ Λι εξαπολύει ρατσιστική επίθεση πρόεδρο σας»

Πέρα από το επεισόδιο με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ο Σπάικ Λι «πρωταγωνίστησε» και σε tweet του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση του κατηγόρησε τον σκηνοθέτη για ρατσιστική επίθεση εναντίον του.

«Να είστε επιεικείς με τον Σπάικ Λι εάν κατάφερε να διαβάσει τις σημειώσεις του ή ακόμη περισσότερο, εάν κατάφερε να μιλήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου τις σημειώσεις του όταν εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση στον πρόεδρο σας, ο οποίος έχει κάνει για τους Αφροαμερικανούς περισσότερα από σχεδόν οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο» έγραψε ο Τραμπ.

Σημειώνεται ότι παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το «BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση», που αφηγείται την πραγματική ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του ’70, του Ρον Στάλγουορθ, ο Σπάικ Λι είπε μεταξύ άλλων και μετά από αναφορές στη δουλεία «... Οι προεδρικές εκλογές του 2020 είναι κοντά. Ας κινητοποιηθούμε, ας βρεθούμε όλοι από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ας κάνουμε τη σωστή επιλογή, αγάπη εναντίον μίσους, ας κάνουμε το σωστό».

Gregg DeGuire via Getty Images

Δημοφιλή