ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/05/2018 07:29 EEST

Η Ελλάδα πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup: Τι θα ζητήσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης

Anadolu Agency via Getty Images

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και τα περιθώρια να στενεύουν όλο και περισσότερο ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί σήμερα μεταξύ των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ενημερωθούν από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια να δώσουν το «πράσινο φως» για την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Είναι σαφές ότι οι υπουργοί θα ζητήσουν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σαφείς δεσμεύσεις αναφορικά με την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων δράσεων τα οποία απομένουν για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Ο χρόνος για την συντριπτική πλειονότητα των προαπαιτούμενων δράσεων τελειώνει στις 14 Ιουνίου. Τότε συμφώνησαν δανειστές και κυβέρνηση από κοινού ότι η κλεψύδρα θα αδειάσει, καθώς μετά θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Οι δανειστές επιμένουν ότι το Eurogroup του Ιουνίου είναι ορόσημο για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Από όλες τις πλευρές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις πέραν του Eurogroup του Ιουνίου. Για αυτό το λόγο και η Αθήνα θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες, να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Εφόσον οι δανειστές διαπιστώσουν σε εκείνο το Eurogroup ότι τηρείται το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση των συμφωνηθέντων, τότε θα ξεκινήσουν και τη διαδικασία λήψης των οριστικών αποφάσεων για το χρέος. Προϋπόθεση βέβαια είναι Γερμανία και ΔΝΤ να έχουν γεφυρώσει τις διαφορές τους προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι τη δεδομένη στιγμή το ρυθμό τον δίνει η Γερμανία και το ΔΝΤ προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα.

Μένει να φανεί εάν οι υποχωρήσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα το Ταμείο τόσο στο μέτωπο των προβλέψεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδα, όσο και στο μέτωπο των απαιτήσεων του σχετικά με την επίσπευσή λήψης των μέτρων, άλλαξαν το κλίμα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ξεκάθαρο χρονικό περιθώριο για το σύνολο των αποφάσεων τη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινήθηκε και αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι. Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμες» μέρες για το ΔΝΤ, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. «Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.