Η ΕΛΣΟΝ υπό την διεύθυνση του Γραμμένου στο Konzerthaus του Βερολίνου

Την 1η Αυγούστου συνδέοντας την «Ηρωίκή» του Μπετόβεν και τους Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα με την Επανάσταση του '21.
Η ΕΛΣΟΝ με τον Διονύση Γραμμένο στο πόντιουμ
Η ΕΛΣΟΝ με τον Διονύση Γραμμένο στο πόντιουμ
ΕΛΣΟΝ

Την «Hρωική» Συμφωνία Αρ. 3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με επιλεγμένους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα από πόλεις και περιοχές σταθμούς της Επανάστασης του 1821 συνδέει ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Διονύσης Γραμμένος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο λόγος για το ρεπερτόριο της συναυλίας που η ΕΛΣΟΝ κλήθηκε να δώσει στο διάσημο Konzerthaus του Βερολίνου, καθώς επιλέχθηκε από το Young Euro Classic, το σημαντικότερο φεστιβάλ διεθνώς για ορχήστρες νέων μουσικών, να συμμετάσχει στο φετινό του πρόγραμμα.

Η συναυλία αυτή θεωρείται αποκορύφωμα της μέχρι σήμερα πορείας που έχει διαγράψει η ορχήστρα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της.

Οι νέοι μουσικοί της ορχήστρας, ερχόμενοι από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα μεταφέρουν στο διεθνές κοινό μία γεύση της ελληνικής παράδοσης, μέσα από την πρωτοποριακή ματιά του σπουδαίου Σκαλκώτα, μαζί με το πνεύμα της ελευθερίας που χαρακτηρίζει το ανατρεπτικό για την εποχή του έργο του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Την συναυλία του Βερολίνου θα προλογίσουν δύο εμφανίσεις επί ελληνικού εδάφους.

Στους Δελφούς (Θέατρο Φρύνιχος) την Τετάρτη 28 Ιουλίου και στην Κέρκυρα (Παλαιό Φρούριο) την Παρασκευή 30 Ιουλίου.
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Οι συναυλίες της ΕΛΣΟΝ τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Konzerthaus, Βερολίνο
Konzerthaus, Βερολίνο
ΕΛΣΟΝ

Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε το 2017 από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελούμενη από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Βασικός της στόχος είναι ο εντοπισμός, η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η ΕΛΣΟΝ, η οποία αποτελεί τη μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων (EFNYO), είναι η νέα Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τον Οκτώβριο του 2020. Το έργο της ορχήστρας, στην οποία έως σήμερα έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν πάνω από 150 μουσικοί κατόπιν ακροάσεων, υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, πoυ είναι ο Ιδρυτικός της Χρηματοδότης και τους δωρητές της, το The Hellenic Initiative και την ΑΙΓΕΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.

Διονύσης Γραμμένος
Διονύσης Γραμμένος
ΕΛΣΟΝ

Σημείωμα του Διονύση Γραμμένου για το πρόγραμμα των συναυλιών:

Το 1770, δύο επαναστατικές φυσιογνωμίες με ηρωικές, τολμηρές προσωπικότητες γεννήθηκαν σε δύο διαφορετικά, πλην όμως συμβολικά, σημεία της Ευρώπης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας και ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Βόννη της Γερμανίας. Ανατρεπτικές μορφές αμφότεροι, μέσα από τη σκέψη, το έργο και τη δράση τους διαμόρφωσαν και καθόρισαν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη νεωτερική ιστορία των χωρών τους και όχι μόνο. Από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικά μέσα, στόχευσαν ο καθένας προς σκοπούς, είτε κοινωνικής είτε καλλιτεχνικής επαναστατικής δημιουργίας, που όμως ενείχαν τις ίδιες αξίες και ιδέες.

Εμπνευσμένοι από τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης και την ηγετική προσωπικότητα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο Κολοκοτρώνης ηγήθηκε της Ελληνικής Επανάστασης, σημειώνοντας στα απομνημονεύματά του πως «ο Ναπολέοντας και η Επανάστασή του άνοιξε τα μάτια του κόσμου».

Ο Μπετόβεν, με τη μοναδική καλλιτεχνική του δημιουργικότητα, συνέθεσε την 3η Συμφωνία του εμπνευσμένος από τον Ναπολέοντα, την οποία και αργότερα επέλεξε να αφιερώσει «σε όλους τους Ήρωες».

Με αφορμή τη συναυλία της ΕΛΣΟΝ στο Konzerthaus του Βερολίνου για το φεστιβάλ Young Euro Classic, η ορχήστρα μας τιμά τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, συνδέοντας τον δικό μας αγώνα για απελευθέρωση με τις ιδέες και το πνεύμα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.

Η «Hρωική» Συμφωνία του Μπετόβεν, το ανατρεπτικό αυτό έργο που διάνοιξε τον δρόμο προς μια νέα μουσική εποχή, ενώνεται με επιλεγμένους χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, από πόλεις και περιοχές σταθμούς της Επανάστασης του 1821.

Ο Σκαλκώτας, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στο Βερολίνο, μεταβιβάζει με τους Ελληνικούς Χορούς ένα κομμάτι της παράδοσης μας και ένα άρωμα της Ελλάδας μέσα από την προσωπική του πρωτοποριακή ματιά.

Δημοφιλή