Ατμοσφαιρικό μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου με διπλή επέτειο

Από 10 ως 18 Ιουλίου με σημαντικά ονόματα.
Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ Ναυπλίου.
Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ Ναυπλίου.
STUDIO B&G

Παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι, ενώ έχει βραβευθεί και ως η καλύτερη εγχώρια διοργάνωση από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Όχι τυχαία, αφού στους ατμοσφαιρικούς χώρους του, που απλώνονται σε εμβληματικά σημεία της πόλης, έχουν φιλοξενηθεί ορισμένα από τα πιο σπουδαία ονόματα του διεθνούς ρεπερτορίου, αλλά και πλήθος σημαντικών Ελλήνων σολίστ και Ορχηστρών. Από την Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια και τον Νέλσον Φρέιρε μέχρι τον Λεωνίδα Καβάκο και τον Δημήτρη Σγούρο.

Ο λόγος για το Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου που έχει φέτος διπλή επέτειο. Γιορτάζει πρώτον την ίδρυσή του πριν τρεις δεκαετίες από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, τον Δήμο Ναυπλίου και την εταιρεία παραγωγής Φόρμιγξ. Τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του συμπίπτουν με τους εορτασμούς για τους δύο αιώνες από την Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας στη φετινή διοργάνωση ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιείται από 10 ως 18 Ιουλίου κι έχει (να) προσφέρει βραδιές που δικαιολογούν την φήμη του που ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της πόλης του Ναυπλίου αλλά και της χώρας.

Εκδήλωση στο υπέροχο Μπούρτζι
Εκδήλωση στο υπέροχο Μπούρτζι
STUDIO B&G

Δράσεις του 30 Φεστιβάλ Ναυπλίου

Στο φετινό πρόγραμμα, ξεχωρίζει η συναυλία στο επιβλητικό Παλαμήδι με το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ, που θα παρουσιάσει τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου. Μεταξύ των highlights και η εκδήλωση που συνδέει τη μόδα με τη μουσική. Με διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές να ερμηνεύουν συνθέσεις του 19ου αιώνα, την ίδια στιγμή που το ατελιέ Laskaris Couture παρουσιάζει την εμπνευσμένη από το 1821, συλλογή του. Ακόμη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι υποβλητικοί χώροι (Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιος Γεώργιος, Φουγάρο, Πινακοθήκη Ναυπλίου) θα φιλοξενήσουν σύνολα μουσικής δωματίου. Στον ιδιαίτερο χώρο της Ευαγγελίστριας - σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - παρουσιάζεται δραματοποιημένη εκδοχή ιστορικού μυθιστορήματος, αφιερωμένη στη Μαντώ Μαυρογένους. Από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αλλά και η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρου. .

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γιάννης Βακαρέλης
Γιάννης Βακαρέλης
Φεστιβάλ Ναυπλίου

Το σχόλιο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννη Βακαρέλη:

Είναι πολύ συγκινητικό για εμένα προσωπικά αλλά και για όλους τους συντελεστές του φεστιβάλ να κλείνουμε 30 συναπτά χρόνια παρουσίας και να βλέπουμε στο κοινό νέα παιδιά που πρωτοήρθαν με τους γονείς τους όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας. Νομίζω ότι αυτό είναι η μεγαλύτερή μας ανταμοιβή, γιατί το φεστιβάλ κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου επειδή υπήρξε μια διαφήμιση από στόμα σε στόμα ήδη από την αρχή.

Το σχόλιο του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου:

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ναυπλίου αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με διεθνή αναγνώριση.

Η χαρά μας φέτος είναι διπλή λόγω του επετειακού χαρακτήρα αυτής της χρονιάς, με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του Φεστιβάλ αλλά και των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Με αφορμή τα δύο αυτά σημαντικά και εμβληματικά γεγονότα φέτος μέσω του φεστιβάλ μας θα ταξιδέψουμε στον χρόνο, θα ζωντανέψουμε μνήμες, θα ονειρευτούμε και θα συγκινηθούμε.

Μέσα σε όλη αυτή την τριακονταετή πορεία το Φεστιβάλ του Ναυπλίου έχοντας φιλοξενήσει στις εκδηλώσεις του εκατοντάδες μουσικούς και χιλιάδες θεατές, συνεχίζει να διατηρεί την φυσιογνωμία του και αυξάνει χρόνο με το χρόνο το κύρος του. Αποτελεί πλέον θεσμό για τον τόπο μας και κατατάσσεται ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα με διεθνή εμβέλεια και απήχηση.

Με παρακαταθήκη την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων θα σας παρουσιάσουμε και φέτος ένα εξόχως επιμελημένο και ενδιαφέρον πρόγραμμα δεδομένου και του επετειακού χαρακτήρα της διοργάνωσης, ενώ ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον για τους θεατές μας απόλυτα προσαρμοσμένο στα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουμε λόγω της πανδημίας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια πρέπει να εξάρουμε την καθοριστική συνδρομή του καλλιτεχνικού μας διευθυντή Γιάννη Βακαρέλη.

Σας καλώ και σας προσκαλώ λοιπόν να παρευρεθείτε στο Φεστιβάλ μας από τις 10 μέχρι τις 18 Ιουλίου για να απολαύσουμε όλοι μαζί τη μουσική πανδαισία που έχουμε ετοιμάσει.

Ας αφήσουμε τη μουσική να μας ταξιδέψει.

Δημοφιλή