Η Marin Alsop αναλαμβάνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, τον «θρόνο της κλασσικής μουσικής»

Η Φιλαρμονική είχε αρνητική αντιμετώπιση προς τις γυναίκες και η Αμερικανίδα μαέστρος ανοίγει νέους δρόμους
Michael Robinson Chavez via Getty Images

Η Αμερικανίδα μαέστρος Marin Alsop ανέλαβε χρέη καλλιτεχνικής διευθύντριας του Vienna Radio Symphony Orchestra, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει έναν τόσο υψηλό ρόλο.

Η Alsop, μία από τις κορυφαίες μαέστρους παγκοσμίως και η πρώτη γυναίκα μαέστρος του Last Night of the Proms, είπε ότι την τιμά ιδιαίτερη η ανάληψη της Βιεννέζικης θέσης, που περιέγραψε ως «τον θρόνο της κλασσικής μουσικής».

Έχει επίγνωση του πόσο σπουδαία είναι η ανάθεση - ιδίως μιας και έχει αργήσει εντυπωσιακά πολύ στο να αναθέσει σε γυναίκα τέτοιο ρόλο. Όπως είπε η ίδια «Με τιμά πολύ που είμαι η πρώτη, αλλά παράλληλα εκπλήσσομαι που σε αυτή τη στιγμή, σε αυτόν τον αιώνα, συνεχίζουμε να μιλάμε για ”πρωτιές” γυναικών».

Είπε ότι ήταν αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη θέση της, ως «μια ευκαιρία να δούμε πως μπορούμε να προσφέρουμε ευκαιρίες για πολλές γυναίκες σε αυτούς τους ρόλους ώστε να αλλάξουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Φιλαρμονική έχει ουκ ολίγες φορές κατηγορηθεί για μια δύσκαμπτη προσέγγιση προς γυναίκες. Μόλις πριν από 20 χρόνια και έπειτα από απαίτηση του κόσμου, ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν γυναίκες στην ορχήστρα. Όπως επίσης κι ότι στις τηλεοπτικές αναμεταδώσεις, έδειχναν μόνο τα χέρια της αρπίστριας Anna Lelkes ενώ δεν περιλάμβαναν το όνομά της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Φιλαρμονική κλείνει τα 50 της χρόνια την επόμενη χρονιά.

«Αυτή θα είναι μια σχέση με κοινούς στόχους για να δημιουργήσουμε την καλύτερη μουσική και να αγγίξουμε το υψηλότερο καλλιτεχνικό επίπεδο», είπε η Alsop.

Καθώς το κίνημα #MeToo έφτασε και στον κόσμο της κλασσικής μουσικής με απολύσεις και απομακρύνσεις σημαντικών ονομάτων, η Alsop, τοποθετήθηκε ως εξής: «Πιστεύω ότι το #MeToo είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά φοβάμαι ότι θα είναι βραχυπρόθεσμο. Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργούμε ευκαιρίες για γυναίκες για να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζονται, ώστε να γίνει ένα εποικοδομητικό κίνημα που μπορεί να εκπαιδεύσει άντρες και γυναίκες».

Πηγή: The Guardian

Δημοφιλή