Η Ευρώπη σε απευθείας σύνδεση με τους Δελφούς: Το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού

Η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη του μουσικού μαραθωνίου την Κυριακή στις 20:00.
Θεόδωρος Κουρεντζής
Θεόδωρος Κουρεντζής
© Alexandra Muravyeva

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν και τις 9 Συμφωνίες του, σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη.

Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την Ορχήστρα του musicAeterna. Είναι μία σημαντική μέρα για την Ευρώπη -λαμβάνοντας δε, υπόψη τη συγκυρία, την ώρα της πρώτης βαθιάς ανάσας από την περιπέτεια της πανδημίας, διπλά σημαντική- εξίσου μεγάλη για την Ελλάδα.

Και ακόμη ένα μνημειώδες πρότζεκτ, στο οποίο δικαίως -και σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ο τηλεοπτικός σταθμός Arte, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σε συνεργασία με το ZDF (Κρατική Γερμανική Τηλεόραση), προσδίδει τη σημασία μίας παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές των Ευρωπαίων.

Το ταξίδι αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη από το Λουγκάνο της Ελβετίας και παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον σταρ Κουρεντζή και τους 55 μουσικούς της musicAeterna, σε μία στιγμή απόλυτης μυσταγωγίας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, σε μία συναυλία χωρίς την παρουσία κοινού, παρά μόνο με τη συνδρομή 80 τεχνικών που θα στέλνουν εικόνα και ήχο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης (σημειώνεται ότι από τις 9 κάμερες, στις 6 είναι Έλληνες οπερατέρ).

Με την Ορχήστρα συμπράττει η διάσημη Βερολινέζα χορογράφος Σάσα Βαλς, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς, μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Μπετόβεν (II. Allegretto-Δεύτερο Μέρος της Έβδομης Συμφωνίας).

Σάσα Βαλς
Σάσα Βαλς
© César Martins

«Η πρωτοβουλία του πρότζεκτ ‘Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν’ ανήκει στο γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Arte και ο σχεδιασμός του ελληνικού σκέλους ξεκίνησε στις αρχές του έτους», λέει στη HuffPost ο Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Σύμφωνα με το Arte, το ΜΜΑ ήταν ο αυτονόητος συμπαραγωγός εξαιτίας της μακράς εμπειρίας που διαθέτει στην οργάνωση υψηλού κύρους μουσικών εκδηλώσεων κι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μας δίνεται η ευκαιρία να προβληθούμε ως χώρα σ′ ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός».

Και η πανδημία; Πόσο σύνθετη έκανε την εξίσωση μίας τόσο σύνθετης διοργάνωσης; «Όπως και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας έτσι κι εδώ η πανδημία δημιούργησε κάποιες δυσκολίες όχι όμως ανυπέρβλητες», εξηγεί ο κ. Βακαρέλης.

miljko via Getty Images

«Ενθουσιασμένος ο Θεόδωρος Κουρεντζής»

«Συζητούσαμε εδώ και καιρό την πρόσκληση του στο Μέγαρο για να διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μάλερ τον Απρίλιο του 2021. Λόγω του Covid-19 οι συναυλίες αυτές αναβλήθηκαν και τότε αρχίσαμε να δημιουργούμε την καινούρια ιδέα με τις 9 συμφωνίες του Μπετόβεν σε συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Arte […] Ήταν κι αυτός βέβαια ενθουσιασμένος από την αρχή και θυμάμαι ότι συζητούσαμε για διάφορους χώρους για τη συναυλία, όπως η Πνύκα, το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου και τελικά καταλήξαμε στο θέατρο των Δελφών», προσθέτει ο κ. Βακαρέλης.

«Once in a lifetime experience»

Όσο «για την σπουδαία χορογράφο Σάσα Βαλς, η Ελλάδα αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και η σύμπραξη αυτή με τον Θεόδωρο Κουρεντζή στον εμβληματικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών είναι αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν “once in a lifetime experience”».

«Ονειρεύομαι τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι θα σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν μια συναυλία»

«Η χώρα μας μέσω του αρχαίου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού της παραμένει σημείο αναφοράς για τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή, από τις εικαστικές τέχνες, το αρχαίο δράμα μέχρι τη μουσική. Έλληνες καλλιτέχνες διαπρέπουν στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια. Επιθυμία μου είναι το Μέγαρο να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τον σύγχρονο πολιτισμό», μας λέει ο κ. Βακαρέλης.

«Ονειρεύομαι τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι θα σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν μια συναυλία με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για άλλες πόλεις με δυνατό πολιτιστικό αποτύπωμα. Και οι δυο παραγωγές μας, στους Δελφούς και μετά στο Ηρώδειο, υπηρετούν αυτό το όραμα».

«Η μουσική μπορεί μας σώσει»

«Η πανδημία έπληξε τον πολιτισμό σε κάθε μήκος και πλάτος του παγκόσμιου χάρτη. Από αυτή την δύσκολη συγκυρία συγκρατώ την αισιοδοξία και την πίστη των ανθρώπων του πολιτισμού, καλλιτεχνών, ατζέντηδων και καλλιτεχνικών διευθυντών οργανισμών, πως ο πολιτισμός θα ανακάμψει, καθώς είναι το απαραίτητο συστατικό της ψυχικής μας ανάτασης. Στη μουσική και τις τέχνες έβρισκα πάντα το φως και την ελπίδα και γι’ αυτό άλλωστε θεωρώ ότι ο πολιτισμός δεν βρέθηκε στην απόλυτη σιωπή, αλλά βρήκε τον τρόπο να διαπεράσει τις ρωγμές και να φτάσει στο κοινό με κάθε μέσο. Όσο για το ερώτημα, αν η μουσική μπορεί να μας σώσει, η απάντηση είναι, φυσικά!».

Απευθείας μετάδοση στον Κήπο του Μεγάρου

Το ΜΜΑ προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του.

Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.

Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

9 πόλεις - 9 συναυλίες - 9 Συμφωνίες

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Μπετόβεν αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ - Nτάνιελ Χάρντινγκ) και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης υπό τον Χάιμε Μαρτίν.

Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Νίκολας Κόλλον θα ερμηνεύσει την «Ηρωική».

Το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο˙ και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Στίβεν Μερκούριο να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00).

Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 19:00 η ελβετική ορχήστρα δωματίου I Barocchisti και ο Ντιέγκο Φαζόλις με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική».

Στις 20:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο (21:15, Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Μάρκο Λετόνια παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00).

Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής.

Την ελληνική «καρτ ποστάλ» παρουσιάζει η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Λένα Αρώνη.

Δημοφιλή