Η εμβληματική σκηνή στην οποία δοκιμάζεται κάθε υποψήφιος Τζέιμς Μποντ

Από τη Ρωσία, με αγάπη.
John Springer Collection via Getty Images

Ο ρόλος του Βρετανού μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ έχει γράψει τη δική του ιστορία. Ως εκ τούτου, σε κάθε ηθοποιό που τον υποδύεται, ασκείται η πίεση να ανταποκριθεί στα ερμηνευτικά πρότυπα του ρόλου.

Υπήρξαν πολλές διαφορετικές εκδοχές του Μποντ, από πό την ανάλαφρη ερμηνεία του Ρότζερ Μουρ μέχρι τον τελευταίο Μποντ, Ντάνιελ Κρεγκ, ο οποίος προσέδωσε στο ρόλο σημαντικό βαθμό σοβαρότητας. Ωστόσο, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο πιο εμβληματικός Μποντ όλων των εποχών είναι ο Σον Κόνερι, ο οποίος έπαιξε τον κατάσκοπο επτά φορές, μεταξύ 1962 και 1983.

Η σκωτσέζικη προφορά και η ψυχραιμία του, έχτισαν για τον Μποντ έναν χαρακτήρα που είναι αποδεδειγμένα δύσκολο να αναπαραχθεί. Φυσικά, ακόμα και ο Κόνερι τελικά εξαντλήθηκε από τον ρόλο και αρνήθηκε να επιστρέψει. Έτσι προέκυψε η υποχρεωτική αντικατάστασή του.

Αυτό το ιδιότυπο βάπτισμα του πυρός, έχει καταστεί σύνηθες φαινόμενο, με τους διαδόχους του Μποντ να χρίζονται σαν να πρόκειται για νέους πάπες. Η διαδικασία της οντισιόν είναι πάντα η ίδια, καθώς χρειάζονται ηθοποιοί που να συγκεντρώνουν όλες τις αρετές του Τζέιμς Μποντ.

Ο παραγωγός Μάηκλ Γουίλσον πρόσφατα αποκάλυψε στο πλαίσιο μίας συζήτησης στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ότι όλοι οι υποψήφιοι Μποντ κάνουν ακρόαση με την ίδια ακριβώς σκηνή από την ταινία με τίτλο «Από τη Ρωσία, Με αγάπη». Αν και ήταν η δεύτερη ταινία του Τζέιμς Μποντ, είναι ίσως η πιο εμβληματική.

Η περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ που βοηθά έναν Σοβιετικό αποστάτη, ενώ η διαβολική ομάδα SPECTER προσπαθεί να τον δολοφονήσει, επέτρεψε στον Κόνερι να πλάσει το τέλειο αρχέτυπο του Τζέιμς Μποντ. Λατρεύει το μαρτίνι, πυροβολεί τους κακούς και καταλήγει να έχει στο πλάι του τις πιο όμορφες γυναίκες. Επομένως, είναι λογικό η συγκεκριμένη ταινία να αναβιώνει σε κάθε ακρόαση, καθώς συνοψίζει τον χαρακτήρα του Μποντ.

Η ρουτίνα ενός κατάσκοπου

Ο Βρετανός κατάσκοπος, είναι ένας άντρας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί να σκοτώνει σχεδόν σε τακτική βάση. Τόσο, που δύναται να επιστρέψει στην κρεβατοκάμαρά του μετά από μια δολοφονία, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερα αναστατωμένος. Την ίδια στιγμή βέβαια, εξαιτίας της δουλειάς του, χρειάζεται πάντα να είναι σε εγρήγορση, έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να βγάλει το όπλο του.

Έτσι, η «αιώνια σκηνή» είναι εκείνη όπου ο Μποντ, έπειτα από μια «δολοφονία ρουτίνας», επιστρέφει και βλέπει μια όμορφη γυναίκα στο κρεβάτι του και παρόλο που δεν είχε και την πιο «βαρετή μέρα στο γραφείο» αμέσως ενδίδει στον έρωτά της. Γιατί αυτός είναι ο Τζέιμς Μποντ.

Hulton Deutsch via Getty Images

Εν αναμονή του επόμενου Τζέιμς Μποντ

Με τον πιο πρόσφατο Μποντ, τον Ντάνιελ Κρεγκ, να αποσύρεται από τον ρόλο, μια σημαντική ευκαιρία παρουσιάζεται στη νέα γενιά ηθοποιών. Απανταχού οι θαυμαστές, διασκεδάζουν το χρόνο τους με ατελείωτες εικασίες για το ποιος θα είναι ο επόμενος ηθοποιός που θα φορέσει το κοστούμι.

Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές από την παραγωγή, ότι κανένας νέος Μποντ δεν μπορεί να χριστεί, αν πρώτα δεν επιλεγεί ένας «νέος κακός», δηλαδή ένας ικανός αντίπαλος για τον ακόμα πιο ικανό πράκτορα. Ωστόσο, δεν παύει ποτέ να είναι συναρπαστικό να διαμορφώνουμε υποθέσεις σχετικά με τον επόμενο που θα δοκιμαστεί στην ίδια σκηνή, για τον ίδιο κινηματογραφικά ιερό σκοπό.

Δημοφιλή