Η Φιναλνδία κλείνει τα σύνορα της στους ρώσους τουρίστες

Ο Πούτιν υπογράφει διάταγμα που επιτρέπει την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε ορισμένα φορτηγά από τη Δύση
Οχήματα από τη Ρωσία έτοιμα να περάσουν τα σύνορα με την Φινλανδία (25 Σεπτεμβρίου 2022)
Οχήματα από τη Ρωσία έτοιμα να περάσουν τα σύνορα με την Φινλανδία (25 Σεπτεμβρίου 2022)
via Associated Press

Η Φινλανδία θα κλείσει τα σύνορά της σε Ρώσους τουρίστες από σήμερα (Πέμπτη ) τα μεσάνυχτα μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της διασυνοριακής κίνησης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου, θα συνεχίσει να επιτρέπεται η είσοδος για επισκέψεις σε συγγενείς καθώς και για επαγγελματικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται πως τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με την Ρωσία άρχισαν να απαγορεύουν την είσοδο τουρίστες από τις 19 Σεπτεμβρίου υποστηρίζοντας πως δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν ενώ η χώρα τους είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει σε ορισμένα φορτηγά από χώρες της Δύσης να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος.

Το διάταγμα επιτρέπει την απαγόρευση εισόδου σε φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και είναι καταχωρισμένα σε χώρες που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς σε βάρος της Ρωσίας.

Το διάταγμα ανέφερε ότι τα μέτρα εισήχθηκαν ως απάντηση σε «μη φιλικούς» περιορισμούς από ξένα κράτη σε βάρος πολιτών και οντοτήτων στη Ρωσία.

Πηγές: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ