Η Ισπανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει τριήμερη άδεια περιόδου το μήνα

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την υποχρεωτική παροχή δωρεάν σερβιετών στα σχολεία.
thianchai sitthikongsak via Getty Images

Η Ισπανία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει άδεια εμμηνόρροιας μετ′ αποδοχών, έως και τρεις ημέρες το μήνα.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ισπανίας την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει επίσης για τις εργαζόμενες να παίρνουν άδεια για άλλους λόγους αναπαραγωγικής υγείας, όπως οι αμβλώσεις.

Η υπουργός Ισότητας και κατά της Φυλετικής Βίας της Ισπανίας Ανχελα Ροδρίγκεθ, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που θα προσφέρουν στις γυναίκες και στα κορίτσια καλύτερες παροχές.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης περιλαμβάνει επίσης την υποχρεωτική παροχή δωρεάν σερβιετών στα σχολεία.

«Τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υγεία της εμμήνου ρύσεως δεν έχουν συζητηθεί ποτέ και τα δεδομένα είναι ανατριχιαστικά», δήλωσε η Ροδρίγκες σε έναν ισπανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

«Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που θέλει να αγοράσει για οικονομικούς λόγους. Γι′ αυτό προτείνουμε να διανέμονται δωρεάν σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά κέντρα».

Αν και δεν υποφέρουν από εξουθενωτικά συμπτώματα όλες όσες έχουν περίοδο, υπάρχουν μερικές γυναίκες που βιώνουν ακραίο πόνο και που μπορεί να είναι σημάδι παθήσεων υγείας όπως δυσμηνόρροια και η ενδομητρίωση. Ωστόσο οι διατάξεις για παροχή άδειας πρέπει θα παρέχονται μόνο σε περιπτώσεις ακραίου πόνου.

Η Ροδρίγκεθ πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τι είναι μια επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια ελαφριά ενόχληση, αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονους πονοκεφάλους, πυρετό».

«Οταν υπάρχει ασθένεια που προκαλεί τέτοια συμπτώματα χορηγείται προσωρινή αναπηρία, άρα το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την έμμηνο ρύση. Να υπάρχει η δυνατότητα αν μια γυναίκα έχει πολύ επώδυνη περίοδο να μπορεί να μείνει στο σπίτι».

Ανάλογη νομοθεσία ισχύει στην Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ινδονησία και τη Ζάμπια όπου μια γυναίκα δικαιούται να λείψει από την εργασία της κατά τη διάρκεια της περιόδου της, όμως, ως τώρα, σε καμία άλλη δυτική χώρα.

Πηγή: Huffpost.co.uk

Δημοφιλή