ΔΙΕΘΝΕΣ
12/03/2019 19:55 EET

Η Ιταλία απαγορεύει στα ανεμβολίαστα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο

Αυτά που είναι έως έξι ετών. Για τα υπόλοιπα οι γονείς τους θα πληρώνουν πρόστιμο.

FatCamera via Getty Images

Η Ιταλία ετοιμάζεται να εφαρμόσει νόμο που δεν επιτρέπει στα παιδιά που δεν έχουν κάνει εμβόλια να πάνε στο σχολείο, ενώ μεγάλα πρόστιμα προβλέπει και για τους γονείς τους. Οι Ιταλοί μαθητές με άλλα λόγια για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους θα πρέπει να προσκομίζουν χαρτί το οποίο θα επιβεβαιώνει πως έχουν γίνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Η απόφαση συζητάται εδώ και μήνες. Με βάση αυτή λοιπόν, οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν 500 ευρώ σε περίπτωση που τα παιδιά τους δεν έχουν κάνει εμβόλια, ενώ οι μαθητές κάτω των έξι ετών θα αναγκάζονται να επιστρέψουν σπίτι τους.

Η εφαρμογή του νόμου συμπίπτει φυσικά και με τα αυξημένα επίπεδα ιλαράς που καταγράφονται στην ιταλική κοινωνία. Τα εμβόλια που επιβάλλει ο νόμος Λορενζίν, που πήρε το όνομά του από την πρώην υπουργό Υγείας που τον εισήγαγε, είναι πολύ συγκεκριμένα.

Ανάμεσά τους είναι και αυτό που αφορά την ανεμοβλογιά, την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Τα παιδιά έως και έξι ετών θα αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ αυτά που έχουν κλείσει τα έξι χρόνια, δεν θα αποκλείονται από το σχολείο, ωστόσο οι γονείς τους θα πληρώνουν πρόστιμο.

Προθεσμία για τα αποδεικτικά είχε δοθεί μέχρι την 10η Μαρτίου, μετά την προηγούμενη καθυστέρηση, ωστόσο νέα προθεσμία δόθηκε μέχρι την Δευτέρα. Η υπουργός Υγείας, Τζούλια Γκρίρλο, δήλωσε στη La Repubblica πως τώρα όλοι τρέχουν να καλύψουν τη διαφορά.

Η Ιταλίδα υπουργός τόνισε πως οι νέοι κανόνες είναι απλοί και ότι ο μη εμβολιασμός θα τιμωρείται με μη παρακολούθηση μαθημάτων. «Όχι εμβόλια, όχι σχολείο», ανέφερε μάλιστα.

Daniel Chetroni via Getty Images

Στην περιφέρεια βέβαια οι διευθύνσεις των σχολείων αντιδρούν διαφορετικά, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Μπολόνια οι τοπικές αρχές έστειλαν επιστολές στους γονείς των μη εμβολιασμένων μαθητών, ενώ σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά μη εμβολιασμών. Μερικές περιφέρειες αποφάσισαν να δώσουν στα παιδιά λίγο χρόνο ακόμα προκειμένου να εμβολιαστούν.

Την Δευτέρα, που η πρώτη προθεσμία έληγε, αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν πως οι στόχοι της βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο του 95% για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα παγκοσμίως αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μια πολυσέλιδη μελέτη του γιατρού Άντριου Γουέικφιλντ πριν από χρόνια έσπειρε τον πανικό αφού συνέδεε έμμεσα τα εμβόλια με τον αυτισμό. Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως οι ισχυρισμοί του γιατρού ήταν ψευδείς αφού ποτέ καμιά άλλη μελέτη δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τα αποτελέσματά του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 1998 στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, έπεισε χιλιάδες γονείς να παραλείψουν τον εμβολιασμό ως επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επιδημίες στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά εμβολιασμού δεν έχουν ακόμα ανακάμψει.

(Με πληροφορίες από BBC