Η Ιζαμπέλ Ιπέρ πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Βενετίας

«Μια μακρά και θαυμάσια ιστορία με συνδέει με τη Μόστρα της Βενετίας, το να είμαι προνομιούχος θεατής αποτελεί τιμή», δήλωσε η πολυβραβευμένη ηθοποιός.
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στην πρεμιέρα της ταινίας «Argentina, 85», στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας, 3 Σεπτεμβρίου 2022. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στην πρεμιέρα της ταινίας «Argentina, 85», στο 79ο Φεστιβάλ Βενετίας, 3 Σεπτεμβρίου 2022. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)
via Associated Press

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ θα είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τοn Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη ταινία του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας, που θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

«Μια μακρά και θαυμάσια ιστορία με συνδέει με τη Μόστρα της Βενετίας, το να είμαι προνομιούχος θεατής αποτελεί τιμή», δήλωσε η ηλικίας 71 ετών ηθοποιός, η οποία έχει λάβει δύο βραβεία γυναικείας ερμηνείας στο Λίντο.

«Η διάθεση της να ριψοκινδυνεύει διαρκώς, ένδειξη της ασυνήθιστης ευφυΐας της, καθώς και η ικανότητά της να οραματίζεται το σινεμά πέρα από γεωγραφικά και νοητικά σύνορα, την καθιστούν ιδανική πρόεδρο της κριτικής επιτροπής ενός φεστιβάλ ανοιχτό σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το Φεστιβάλ Βενετίας», σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Εκτός από τον Χρυσό Λέοντα, η κριτική επιτροπή θα απονείμει στις 7 Σεπτεμβρίου τον Αργυρό Λέοντα-Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, τον Αργυρό Λέοντα-βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, τα βραβεία καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας και το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Αγαπημένη ηθοποιός του Κλοντ Σαμπρόλ, η Ιζαμπέλ Ιπέρ πήρε βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες το 1978 για τον ρόλο της στην ταινία του «Violette Nozière».

Είναι επίσης δύο ταινίες του Κλοντ Σαμπρόλ, «Γυναικεία υπόθεση» (1988) και «Η τελετή» (1995), που της χάρισαν δύο βραβεία στη Βενετία.

Στη Γαλλία κέρδισε δύο φορές το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού για την «Τελετή» και το 2017 για το «Εκείνη» (Elle) του Πολ Βερχόφεν, που της χάρισε επίσης Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Δημοφιλή